EYT'yi Kaçıranlar Üzülmesin 48-55 Yaş Emeklilik Netleşti! 2000-2008 Arası Girişlilere Erken Emeklilik Müjdesi

Artık 9000 prim günü diye bir şey yok. O şartı sağlayanlar anında emekli olacak. EYT'yi Kaçıranlar Üzülmesin

Mart ayında gelen EYT yasası ile birlikte milyonlarca emekli adayı işlemlerini halletmesi sonrasında emekli olmayı hak etmişti. Belirtilen kapsam dışında kalan adaylar 2000 sonrası SGK girişi olanlar emeklilik ile alakalı açıklamaları yakından takip ediyor. Son dakika gelişmelerde 2000 sonrası emekliler için kademeli artış söz konusu olurken, kadınlar, Bağ-Kur prim eşitlemesi ve 8 Eylül 1999 sonrası sigortalılar için gelişmeler en baş konular olarak gündemdeki yerini koruyor.

EYT düzenlemesi akabinde milyonlarca vatandaş emekli olma hakkını kazanmış bulunmaktayken, 1999 sonrasında sigorta girişi olanlar kapsam dışı olarak kabul edildi. Hükümetin yeni reform açıklaması takip ediliyor. Bu kapsam sonrasında 1999 yılı SGK girişli olsa da ay hatta gün farkıyla emeklilik hakkını kaçıranlar var. 17 yıl daha emekli olmak için çalışmak durumunda olacak olan adaylar, kademeli emekliliği araştırıyor. kısmi emeklilik için kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 yaş şartı mevcut iken hükümetin yakından çalışmalarını sürdürdüğü kademeli emeklilik detayları neler? sorusunun cevabı milyonlar tarafından araştırılıyor.1999 senesi sonrasında işe girip ilk sigortası başlayanlar, yeni emeklilik reformunun getireceği yenilikleri yakından takip ediyorlar.

EYT kapsamına girmeyen ve 8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortalı olanlar yeni sigorta haklarından faydalanacaklar. Yeni emeklilik yasasının yürürlüğe gireceği tarih merak ediliyor. 7000 prim günü şartını taşıyanlar ve istenen zamandan önce SGK girişi olanlaın ilk etap emeklilik işlemlerinin onaylanacağı bilinirken, 2000 sonrasının da yeni reform hareketleri ile şartlarının belirleneceği konuşuluyor.

Küçük Esnafa Erken Emeklilik

Ancak yeni düzenlemelerin özellikle de EYT'yi kıl payı ile kaçıranlara umut olacağı biliniyor. Ancak konu ile alakalı belirsizlikler hala korunuyor. küçük esnafın 9000 gün yerine 7.200 günden emekli olması imkanının kesinlikle olacağı ve en çok BAĞ-KUR'luya yarayacağı da tahmin ediliyor. Böylece küçük esnaf daha erken emekli olma hakkını bulacak. Konu ile alakalı tüm Bağ-Kurluların bu düzenlemeden faydalanacağı konuşuluyor.

O Şarta Erken Emeklilik

8 Eylül 1999-30.01.2008 arası sigorta girişi olan Bağ-KUR'lu hem kadın hem erkeklerde 25 yıl yani 9 bin gün olarak belirlenmiş ancak yaş şartı kadınlarda 58 erkeklerde ise 60 şartı ile uygulanmıştı. Ancak bu yeni düzenleme ile gün sayısı 7200 güne indirgenecek. 7200 prim gününü taşıyan adaylar, sigorta başlangıç tarih kuralını da taşıyor ise hemen emekli olabilecek.

Yaş Şartı Baki

Prim günü dolsa bile emekli olmak için yaş beklenecek. 01.05.2008 sonrası sigortalılığı başlayanlar için ise yine 9 bin gün şartı ve kadınlarda 58 erkeklerde 60 yaş sonrası emekli olunabilecek. Yasa onay alması durumunda 9000 prim günü doldurmayan birey 7200 gün şartını taşıyor ise anında emekli olabilecek.

Ekonomi Haberleri