Gıda Fiyatlarına İlişkin Korkutan Uyarı! Keskin Bir Yükseliş Görülebilir

Analistler, değişken enerji fiyatlarına ve iklim değişikliğinin mahsul üretimi üzerindeki etkisine vurgu yaparak tahıl anlaşmasının bozulabileceğine ilişkin uyarılar yaptı.Dünya Bankası tarım ekonomisti John Baffes tarafından...

Analistler, değişken enerji fiyatlarına ve iklim değişikliğinin mahsul üretimi üzerindeki etkisine vurgu yaparak tahıl anlaşmasının bozulabileceğine ilişkin uyarılar yaptı.

Dünya Bankası tarım ekonomisti John Baffes tarafından yapılan açıklamada “Mevcut durum tek motorla uçmaya benziyor. Motor çalıştığı sürece sorun yok ama motor durursa sorun yaşarsın. Risklerden herhangi biri gerçekleşirse, fiyatlarda çok ama çok hızlı bir artış göreceğiz” ifadeleri kullanıldı.

Fiyatlarda Dalgalanma Devam Edecek

Öte yandan düşük tahıl stok seviyeleri de analistlerin küresel gıda tedariki konusundaki endişelerini artırdı. ABD Tarım Bakanlığı eski baş ekonomist Joseph Glauber de konuya ilişkin “Düşük küresel stok durumu nedeniyle fiyatlar dalgalı olmaya devam edecek. Bu baharda kuraklık veya önemli bir hava olayı ortaya çıkarsa fiyatlar daha keskin bir şekilde yükselebilir” şeklinde konuştu.

Döviz kurunda meydana gelen oynaklık da çok sayıda gelişmekte olan ülkede gıda arzı için tehlike oluşturdu. Uluslararası piyasalarda gıda fiyatlarındaki düşüşe rağmen, doların gücü yerel para birimlerindeki maliyetleri yüksek tuttu. Böylece tüketiciler için gıda enflasyonunu birkaç çeyrek daha devam edeceği anlamına geliyor.

Ekonomi Haberleri