İkinci El Araba Alacak Kişileri İlgilendiren Son Dakika Gelişmesi! Faiz ve ÖTV Açıklaması

0cak- Eylül 2022 dönemi motorlu kara taşıtları istatistikleri Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklandı. Açıklanan veriler incelendiğinde temmuz ve ağustos aylarında yaşanan daralmanın eylül ayında da gerçekleştiği...

0cak- Eylül 2022 dönemi motorlu kara taşıtları istatistikleri Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklandı. Açıklanan veriler incelendiğinde temmuz ve ağustos aylarında yaşanan daralmanın eylül ayında da gerçekleştiği belirtilebilir. Bu bağlamda açıklama yapan MASFED Başkanı Aydın Erkoç önemli açıklamalarda bulundu.

İkinci El Araba Alacak Kişileri İlgilendiren Son Dakika Gelişmesi !

Son zamanlarda araba almakta zorlanan vatandaşlar için yeni bir dönem açıldığını da vurgulamakta fayda var. Bu bağlamda araba almak isteyen kişilere müjdeli haber geldi. Bu bağlamda 2023 yılında fabrika çıkışlı ikinci el araba döneminin başladığını belirtebiliriz. Fabrika çıkışlı ikinci el araç döneminde, arabalar 6 yaşına kadar kullanıldıktan sonra yenilenip tekrardan satılabilecek.

2023 yılında başlayacak yeni dönem ile araç satışında ilerleme olacağı yönünde eklentilerin olduğunu söylemekte fayda var. Fabrika çıkışlı ikinci el araçlar için Renault Group Türkiye COE’ su Hakan Doğu önemli açıklamalarda bulundu. Doğu, “İşlemler Bursa’ daki Renault fabrikasında yapılacak. Başlangıçta 6 yaşına kadar araçlar yenilenecek sonrasında bunu 10 yaşa kadar uzatacağız. Motor dahil her şey yenilenebilecek. 2 yıl da garanti sunulacak. 10 yıl boyunca aracı sürekli yenileyip garantiler vererek halkın güvenerek kullanacağı uygun fiyatlı araçlar yapacağız. Türkiye’ de ikinci elin kaderini değiştireceğiz” ifadelerini kullandı.

Yapılan açıklama göz önüne alındığında ikinci el araç pazarında işlerin büyüdüğünü görüyoruz. Bu bağlamda vatandaşlar yenilenen ikinci el otomobiller pazarda daha uyguna ve sağlam bir şekilde sahip olmuş olacak. Günümüz ekonomik şartlarını düşündüğümüz zaman dar ve orta gelirli vatandaşların sıfırdan araç alması o kadar da kolay değil artık. Yeni dönem ile araç sahibi olmak daha da kolay olacağa benziyor.

Faiz ve ÖTV Açıklaması

Hem küresel piyasalarda hem de Türkiye’ de yaşanan yüksek enflasyon oranlarının yanında diğer ekonomik problemler karşısında hayat her geçen gün biraz daha pahalılaşıyor. Hemen hemen her sektörde zam haberi geliyor. Bu kapsamda giyim, gıda, enerji ve akaryakıta her gün yeni bir zam yapılıyor. Bu zamlar karşısında insanlar ekonomik zorlanırken aynı zamanda araç sahibi olmak isteyenler için şartlar daha da zorlaşıyor.

Günümüz teknolojik gelişmeleri göz önünde bulundurduğumuz zaman aslında araç sahibi olmak bir lüks değil tamamen bir ihtiyaç olarak değerlendirmek lazım. Dolayısı ile ihtiyaç olan bir otomobilin bu kadar da ulaşılamaz olmaması gerekmektedir. Ancak ekonomik olarak yaşanan gelişmeler kapsamında ikinci el otomobil almak da bir o kadar zorlaştı.

TÜİK, 0cak- Eylül arası motorlu kara taşıtları istatistiklerini açıkladı. 2021 yılının eylül ayına kıyas ile %20 daralma yaşanmış. Bu kapsamda geçen sene 596 bin 392 devri yapılan otomobil sayısı bu sene aynı dönemde 476 bin 502’ ye kadar düştü. İstatistikler ardından konu ile ilgili olarak MASFED Başkanı Aydın Erkoç önemli açıklamalarda bulundu.

Başkan Aydın Erkoç, “2021 Eylül’den itibaren 9 ay boyunca büyüyen Pazar, 2022 Temmuz’dan itibaren daralmasını sürdürüyor” ifadelerini kullandı. Erkoç sözlerine “0-4 yaş araçların payının yüzde 15,48 olduğunu görüyoruz. Maliyetler nedeniyle vatandaşların eski, 10 yaş ve üzeri araçlara talebi artıyor” şeklinde devam etti. Öte taraftan Erkoç, sektördeki daralmayı da finansmana ulaşma konusunda yaşanan zorluklar, enflasyon ve alım gücündeki değişim, yüksek faiz gibi sebeplerden kaynaklandığını belirtti. Ayrıca sektörün canlanması yönünde de kalıcı çözümün üretilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Ekonomi Haberleri