İkinci El Araç Piyasasında Fiyatlar Artıyor! Tedarik Krizi Sürüyor

Sıfır kilometre araç piyasasında devam eden arz sorunu ilk başta ikinci el araçlara yarasa da şimdi ikinci elde de sorun yaşanıyor. Sıfır araç bulamayan vatandaşlar ikinci ele yöneldi. İkinci el piyasasında da artık araç bulmakta...

Sıfır kilometre araç piyasasında devam eden arz sorunu ilk başta ikinci el araçlara yarasa da şimdi ikinci elde de sorun yaşanıyor. Sıfır araç bulamayan vatandaşlar ikinci ele yöneldi. İkinci el piyasasında da artık araç bulmakta daha büyük zorluk yaşanıyor. Bu durum, ikinci elde de fiyatları yükseltti.

İkinci el otomotiv sektörünün öncülerinden Otoshops'un Genel Müdürü Melih Mutlu, konuya dair yaptığı açıklamada ikinci elde de bulunurluğun giderek azaldığına dikkat çekti.

Sıfır araç arzı düşük olduğu için ikinci ele talebin arttığını kaydeden Mutlu, "Buna karşın, takas ya da filo kanallarından piyasaya araç girişi oldukça düşük. Bu nedenle ocak ayından bu yana fiyatlar ortalama yüzde 6 arttı" dedi.

Otomotivde Tedarik Krizi

Otomotiv sektörü 2023'e de tedarik kriziyle başlamış, ötelenen talebin yanı sıra araç fiyatlarında yeni zamların devam edeceğine ilişkin beklenti sıfır araç piyasasında bayi trafiğini hızlandırmıştı. Ancak bayiye giden tüketicilerin çoğu araç bulmadı.

Çünkü 2022 model otomobillerde arz sorunu devam ederken, 2023 model araçlar ise ağırlıklı olarak şubatta piyasaya girecek.

Ayrıca, sıfır otomobillere ilişkin  talebi artıran önemli etkenlerden biri de 1 Ocak itibarıyla engelli yurttaşların araç alımlarında Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyet limitinin 450 bin 500 liradan 1 milyon 4 bin 200 liraya çıkartılması oldu.

Ekonomi Haberleri