Sosyal devlet anlayışını sağlamaya çabalayan kaymakamlıklar, ihtiyaç sahibi kişilere çeşitli alanlarda maddi yardım veriyor. Sosyal yardım kapsamı altında; gıda, eğitim, barınma, sağlık, yakacak ve giyecek ürün desteği gibi maddi destekler ihtiyaç sahibi vatandaşlara iletiliyor. Ülkemizde yaşayan ve Türk vatandaşı olan yardıma muhtaç ailelere, tüm kaymakamlıklar tarafından Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığıyla gerekli incelemeler yapıldıktan sonra çeşitli yardımlar yapılıyor. Halk arasında kaymakamlık yardımları olarak bilinen bu yardımlara başvurmak için bazı şartların karşılanması gerekiyor. 6000 lirayı aşan bu yardımlardan milyonlarca vatandaş yararlanabiliyor.
KAYMAKAMLIK SOSYAL YARDIMLARI
İhtiyaç sahibi vatandaşlar yararlanabilsin diye kaymakamlıklar tarafından çok sayıda sosyal yardım verilmektedir. İhtiyaca yönelik hazırlanan bu yardımlar farklı kategorilerde verilerek tüm vatandaşları içine almayı amaçlamıştır. Bu kapsamda verilen yardımlardan ilki ihtiyaç sahibi vatandaşlar gerekli şartları sağladıkları takdirde kaymakamlıklar tarafından verilen Nakit Yardımıdır. İhtiyaç sahibi ailelerin erzağa ihtiyacı olması durumunda da bu kişiler tespit edilir ve yiyecek, içecek desteği olarak Erzak Yardımı verilir. Maddi olarak iyi durumda olmayan ailelerin, okul öncesi döneminde okuyan çocuklarının; giyinme, kırtasiye gibi ihtiyaçlarını karşılaması için Çocuk Yardımı sağlanır.
Kira Yardımı, oturdukları evin kirasını ödemekte zorlanan muhtaç ailelerin kiralarını ödeyebilmesi için verdiği nakit para yardımıdır. Yakacak ve Giyecek Yardımları kapsamında da zor koşullarda yaşadığı tespit edilen ailelere yakacak ve giyecek sağlanır. Maddi desteğe ihtiyacı olan ailelerin okul çağındaki çocuklarının eğitim giderleri ve kırtasiye ihtiyaçları karşılansın diye Eğitim Yardımları verilir. İşsiz olan 18-60 yaş aralığındaki vatandaşların da Proje Destek Yardımlarına başvurarak belli bir miktarda yardım alacağı açıklanmıştır. Engelli vatandaşlarımızın ihtiyaçları da Özürlü İhtiyaç Yardımı kapsamında kaymakamlıklar tarafından ödenir. Yaşlılık Yardım’ına, 65 yaş ve üzeri emeklilik benzeri bir güvencesi olmayan vatandaşların başvurabileceği açıklanmıştır. Hiçbir güvencesi olmayan ve sağlık problemi yaşayan vatandaşlar bu durumu karşılamakta zorlanıyorsa kaymakamlıkların sunduğu Sağlık Yardımından yararlanabilir.
KAYMAKAMLIK SOSYAL YARDIMI KİMLERE VERİLİR?
Yatalak durumdaki hastalar, kronik hastalığı nedeniyle çalışamayan kişiler, işten atılmış veya işsiz kalmış kişiler, engelli raporu olan kişiler, ağır engelli kişiler kaymakamlık tarafından hiçbir gelirlerinin olmadığı tespit edildiği takdirde sosyal yardım almaya hak kazanır.
KAYMAKAMLIK SOSYAL YARDIMI ALMA ŞARTLARI
Kaymakamlık yardımlarından yararlanmak isteyen vatandaşların genel olarak hepsinde karşılanması gereken ortak şartlar bulunmaktadır. Başvuracak kişinin sigortalı bir işte çalışmıyor olması ve işsizlik ödeneği almaması ve üzerinde bir gayrimenkul olmaması bu yardımların şartlarının ilk maddeleridir. Bunun yanı sıra, devletin herhangi bir kurumundan destek almayan vatandaşlar başvuru yapabilir. Hanede herhangi bir gelir olmaması durumunda yapılan başvurular öncelikli olarak alınacaktır.
KAYMAKAMLIK SOSYAL YARDIMINA NASIL BAŞVURULUR?
Kaymakamlıkların verdiği sosyal yardımlara başvurmak isteyen ihtiyaç sahipleri kendilerine en yakın kaymakamlığa giderek başvuruda bulunurlar. Gerekli işlemler başlatıldıktan sonraki iş gününde teslim ettiğiniz dosyalar incelenmeye başlar. Başvuru esnasında verdiğiniz ikamet adresine, kurumdan yetkili kişiler gelip inceleme yapabilir. Ziyaretlerden önce genellikle haber verilmektedir ancak kişilerin ne olur ne olmaz başvuru yaptıktan sonraki iki hafta evde olmaları tavsiye edilir. Başvuru süreci tamamlandıktan sonra sonucunu merak eden kişiler e-devlet üzerinden sosyal yardım taleplerini kontrol edebilirler. E-devlet’e giriş yapıp arama kısmına “Sosyal yardım bilgileri sorgulama” yazarak başvurularını sorgulayabilirler.
KAYMAKAMLIKTAN YARDIM BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER
Kaymakamlık yardımlarında da diğer sosyal yardımlarda olduğu gibi başvuru yapan kişilerin ihtiyaç duyduğu yardımı ispat etmeye yarayan belgeler istenmektedir. Örnek vermek gerekirse; engelli vatandaşın tam teşekküllü bir hastaneden aldığı heyet raporu bu belgelerden biri sayılmaktadır. Başvuru yapan vatandaşın kimlik kartı istenen belgeler arasında başı çekmektedir. Kişi başvuru formunda hangi sosyal yardıma muhtaç olduğunu da işaretleyerek belirtmelidir. Almak istenilen sosyal yardıma göre gerekli belgeler vatandaş tarafından tamamlanmalıdır.