Türkiye’de özellikle dezavantajlı kesimlere yönelik yapılan destek ödemelerinde büyük bir artış yaşanıyor. Bu kapsamda, evlenmeden önce evlendikten sonra kadınlara verilen destekler dikkat çekiyor. Bu destekler arasında yetim kızlara 24 maaşlık çeyiz yardımı, aile desteği, çeyiz hesabına devlet katkısı ve evlenene tazminat hakkı yoğun ilgi görüyor.
ÇEYİZ PARASI
Babası vefat eden yetim kızlara evlendikleri zaman 24 maaş tutarında çeyiz yardımı yapılıyor. Ödenecek tutar, alınan maaşla belirleniyor. Fakat bu yardımdan yararlanabilmek amacıyla başvuru yapmak gerekiyor.
Çeyiz parasından yararlanmak için ilgili kadının yaşına bakılmıyor. Sadece kadının evlenmesi ve evli olduğu esnada aylığın ödeniyor olması yeterli oluyor.
Söz konusu ödemeler evliliğin ardından yapılıyor. Bu nedenle nikah yapılmadan müracaat edilemiyor. Bu tutarın miktarı yetim kızın aldığı aylıkla belirleniyor. Örneğin; her ay babasından 3 bin TL yetim aylığı alan bir kıza, çeyiz yardımı kapsamında toplam 72 bin lira veriliyor. Çeyiz parası bir kereliğe mahsus ödeniyor ve müracaatlar SGK’ya yapılıyor.
AİLE DESTEĞİ 150 BİN LİRA
İlk olarak deprem bölgesinde uygulanmaya başlanan aile desteğiyle evlenecek çiftlere 150 bin TL faizsiz kredi ödemesi yapılıyor. Kredi iki sene ödemesiz ve 48 ay vadeyle ödeniyor. Ödemeler sıfır faizle yapılıyor.
Söz konusu yardımdan faydalanmak amacıyla nikahtan minimum 60 gün önce müracaat etmek ve 30 yaşından gün almamak koşulu bulunuyor. Müracaatlar Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na yapılıyor.
ÇEYİZ HESABINA DEVLET KATKISI
27 yaşından önce ilk kez evlenen Türk vatandaşlarına söz konusu destek ödemesi yapılıyor. Evlilik öncesi Türkiye'deki bir bankada çeyiz hesabı yapmak ve bu hesaba minimum 36 ay ödeme yapmak koşuluyla birikimin yüzde 25 kadarını devlet de destek olarak veriyor.
Bu kapsamda gerçekleştirilecek ödemenin üst sınırı her sene tekrar değerleme oranı kadar yükseltiliyor. Hâlihazırda ödenen tutar 58 bin TL’yi bulunuyor. Çiftlerin ayrı yarı hesap açması durumunda destek 116 bin TL’ye kadar çıkıyor. Bu noktada babalar 18 yaşından küçük kızları için de hesap açabiliyor.
EVLENENE TAZMİNAT HAKKI
İş hayatında aktif rol oynayan kadınlar için de evlilik bir avantaj durumuna geliyor. Burada evlenen kadınlar bir sene içinde başvurmaları halinde çalıştıkları iş yerinde biriken tazminatlarını istifa ederek alabiliyor.
Kanunlar, istifa edene tazminat hakkı tanımamasına karşın kadınlar evlilik kapsamında bu haktan faydalanıyor. Başvuru yaparken evlilik cüzdanının fotokopisini de bulundurmak gerekiyor. Aynı zamanda, tazminat için son iş yerinde minimum bir sene çalışıyor olma şartı aranıyor.