Kafe ve Restoranlardaki Soyguna Dikkat Edin! İki Katından Fazla Hesap Ödeyebilirsiniz

Her gün menü fiyatlarına zam yapan restoran ve kafelerin önüne geçilemiyor. Yüksek fiyatlara bir de fahiş ‘kuver ve servis’ ücretleri dahil oluyor. Yazılan kuver ücretleri dikkat çekti.Yüksek fiyatlarıyla tepki çeken restoran...

Her gün menü fiyatlarına zam yapan restoran ve kafelerin önüne geçilemiyor. Yüksek fiyatlara bir de fahiş ‘kuver ve servis’ ücretleri dahil oluyor. Yazılan kuver ücretleri dikkat çekti.

Yüksek fiyatlarıyla tepki çeken restoran ve kafelerin son soygun yöntemi 'kuver' oldu. ‘Kuver ve servis’ ücretleri dudak uçuklattı. Pasta servisi için 1000 lira isteyen de, 40 liralık iki çaya 50 TL kuver yazan da oldu.

Restoran ve kafelerde, yaşanan küresel ekonomik kriz, yükselen enflasyon, oynaklık gösteren döviz kuru ve maliyetler sebep gösterilerek yapılan zamların, indirilen elektrik ve gaz ücretleri, düşüşe geçen hububat ve tahıl fiyatları, marketlerdeki sabit fiyat uygulamalarına rağmen herhangi bir indirim uygulamaması dikkat çekti. Şimdi de servis veya kuver ücreti adı altında vatandaşa fatura çıkarıyor.

40 TL'lik Hesaba 50 TL'lik Kuver

Türkiye'de bulunan restoran ya da kafelerde yemek öncesinde ekmek, su, tereyağı ve zeytin gibi masaya önden getirilen ürünler için yazılan kuveri bazı kafeler artık hemen her faturaya ekledi sayılır. Bazı kafeler 40 TL'ye iki bardak çay içen müşterisinden 50 TL de kuver ücreti alıyor. Vatandaşın önüne toplam 90 TL fatura koyuyor. Kuver ya da servis ücreti sadece restoran ya da kafelerde değil belediyeler tarafından işletilen ve kâr amacı gütmemesi gereken sosyal tesislerde bile var. Önceki günlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce (İBB) işletilen bir sosyal tesiste alınan kuver ücreti vatandaşların tepkisine sebep olmuştu.

Kişi Başı 80 TL Servis Ücreti

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) enflasyonla mücadele kapsamında fiyat sabitleme çağrısı yapmıştı. Ancak bu çağrı kimse tarafından karşılık bulmadı. Fiyat zamlarına devam eden restoran ve kafelerin menülerindeki fiyatlar her hafta değişir hale geldi. Ünlü bir kafe zincirinde iki hafta önce 12 lira olan çayın fiyatı 18 liraya; 30 liralık Türk kahvesi fiyatı ise 45 liraya çıktı. Ünlü bir köfte zincirinde menü fiyatları iki haftada yüzde 30 zamlandı. Yemek sonrası doğum günü pastası için alınan servis ücretine isyan eden ve yaşadığı süreci anlatan bir vatandaş, "Bebek'te 12 arkadaş yemek yedik. Bir arkadaşımızın doğum günüydü. Restoranda pasta olmadığı için kendimiz pasta aldık. O pastayı getirip bize servis ettikleri için kişi başına 80 TL, toplam 960 TL servis ücreti aldılar. Yemek için de ciddi bir hesap ödedik. O yemekten kuver de aldılar. Bunun üzerine pasta servisi için kişi başı 80 TL hesap çıkarılması ve faturaya 960 TL hesap eklenmesi bize 'bu da aleni kazık atmak' dedirtti. Herkes kafasına göre fiyat dayatıyor" ifadelerine yer verdi.

Ekonomi Haberleri