Kira Sözleşmelerde Yeni Dönem Nasıl? Kira Sözleşmesi Yapacaklar Dikkat!

Bu yıla kira artışları ve ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşananlar damgasını vurdu. Ev kiralarında istenen fahiş fiyat artışları ev sahipleri ve kiracıları karşı karşıya getirdi. Kira sözleşmeleri kimi zaman hiçe...

Bu yıla kira artışları ve ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşananlar damgasını vurdu. Ev kiralarında istenen fahiş fiyat artışları ev sahipleri ve kiracıları karşı karşıya getirdi. Kira sözleşmeleri kimi zaman hiçe sayıldı kimi zamanda kiracı aleyhine düzenlendi. Hükümet, bu tarz mağduriyetlerin yaşanmaması için bir adım attı ve kira sözleşmelerinin bundan böyle e-devlet üzerinden yapılacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 291 kurum ve kuruluşla ortaklık yaparak 900 öneriyi değerlendirdi.

Bakanlık bu kapsamda 2023-2025 dönemini kapsayan "Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planı"nı yürürlüğe koydu.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, eylem planına ilişkin açıklamada bulundu. Bakan Nebati, "Rekabet gücünü artırmak, vergi kaybının önüne geçerek sürdürülebilir büyümeyi sağlamak ve gelir dağılımını daha adaletli bir yapıya kavuşturmak için kayıt dışı ekonomiyle mücadelemize devam ediyoruz" ifadelerine yer verdi.

Eylem planına göre, 2025'in sonuna kadar, kayıt dışılığın önlenmesi için 44 eylem yapılacak.

Kira Sözleşmeleri İçin e-Devlet Düzenlemesi

Kira sözleşmeleri de bundan böyle e-devlet üstünden yapılacak.

NTV'de yer alan habere göre, karar alma süreçlerini desteklemek ve risk analizi çalışmalarını yürütmek üzere kira sözleşmeleri, elektronik ortamda gerçekleştirilecek.

Düzenleme, 2024'ün sonuna kadar tamamlanacak.

Çok Sayıda Yeni Düzenleme Yapılacak

Sebze-meyve ticaretinde kayıt dışılığın önlenmesi için Hal Kayıt Sistemi'nin entegrasyonu sağlanacak. Başta gıda ürünleri olmak üzere tüm ürünler için Ürün Takip Sistemi oluşturulacak.

Tütün, alkol ürünleri ve akaryakıtta kaçakçılığın engellenmesi için yeni adımlar atılacak.

Yeni plana göre, pandemi süreci ile beraber yaygınlaşan esnek ve uzaktan çalışma başta olmak üzere yeni istihdam modellerine dair mevzuat yenilenecek. Bu modellerin kayıt dışı çalışmaya yol açmasının önüne geçilecek.

İşverenlerin ücret ödemelerini bankalar aracılığıyla yapması için de harekete geçilecek.

Kayıt dışı işçi çalıştıranlar, kamu ihalelerine giremeyecek ve devlet teşviklerinden yararlanamayacak.

Nakit kullanımının azaltılması için kartlı ve dijital ödeme yöntemleri teşvik edilecek.

Ekonomi Haberleri