Kırmızı Et Fiyatlarını Geçen Peynirden Kötü Haber! Fiyat Artışı Devam Edecek

Sütte üreticilere verilen düşük fiyat üreticiyi hayvan kesimine zorlarken süt üretimi TÜİK'e göre de sektör temsilcilerine göre de bir hayli düştü. TÜİK düşüşü yüzde 4.4 ile sektör temsilcileri ise yüzde 15 ile açıkladı....

Sütte üreticilere verilen düşük fiyat üreticiyi hayvan kesimine zorlarken süt üretimi TÜİK'e göre de sektör temsilcilerine göre de bir hayli düştü. TÜİK düşüşü yüzde 4.4 ile sektör temsilcileri ise yüzde 15 ile açıkladı. Raflara yansıyan fiyat artışı ise yüzde 175'i gördü.

Yaşanan bu süreçte kırmızı etin fiyatı da bir hayli arttı. Bir başka temel gıda maddesi olan peynir de kırmızın etin fiyatını geçti. Kaşar peyniri, etten daha pahalı hale geldi.

Bir alışveriş sitesinde yer alan fiyatlara göre, 700 gr kaşar peynir fiyatı ortalama 115-165 lira arasında değişirken dana kıyma ve kuşbaşı fiyatları 110-150 TL arasında satışa sunuluyor.

Devletin Fiyat Artışını Kontrol Edebilir

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sencer Solakoğlu, konuya ilişkin açıklamada bulundu. Sencer Solakoğlu, Ulusal Süt Konseyi'nin süt fiyatlarının kontrolü için kurulduğunu ancak sanayicinin bu kurum da ele geçirdiğini iddia ederek "Son zamanlarda gevşek para politikası yüzünden doların artması ve tarımın da dolara bağlı olmasından kaynaklı gıda fiyatları arttı. Gıda fiyatlarında devletin kontrol edebileceği iki ürün var. Bunlardan birisi et diğeri ise süt" şeklinde konuştu.

Fiyatlardaki Artış Sürecek

Solakoğlu, "Devlet Ulusal Süt Konseyi yüzünden süt fiyatları düşük tutuldu. Biz de 'süt fiyatını düşük tutarsanız çiftçiyi zorlarsanız, üretimden vazgeçer ve fiyatlar anormal şekilde artar, bunu kontrol edemezsiniz' ifadelerini kullandık. Ancak Ulusal Süt Konseyi fiyatları böyle tutacakları konusunda ısrarcı oldu. Süt fiyatlarını inanılmaz derecede baskıladılar. Çiftlikler kapandı ve çiftçiler üretimden vazgeçti. Haliyle arz düştü. Süt bulunamaz hale geldi. Ulusal Süt Konseyi tamamen bypass geçildi ve artık piyasada ihalelerle süt satışı başladı. Bunun önüne devlet de geçemeyecek. Elindeki bütün gücü de devlet kaybettiği için şimdi serbest piyasa ekonomisine göre işler sürüyor. Süt arzı çok düşük olduğu için fiyatlar afaki şekilde artması sürecek. Süt fiyatlarının artış trendinde olması peynire ve süt ürünlerine ciddi bir biçimde yansıyor" dedi.

Ekonomi Haberleri