Son 1,5-2 senedir sürekli rekor kıran konut fiyatları, ilk kez 2022 Aralık’ta hız kesmeye başlamıştı.
Merkez Bankası verilerine göre eylülde yıllık yüzde 190’a kadar çıkarak yeni rekorunu kıran konut fiyatları, ekim ayında yüzde 188’e gerileyerek hız kesmişti. Konut fiyatları 2023 Ocak’ta ise yıllık yüzde 153,1’e geriledi.
Yüksek enflasyona rağmen konut fiyatlarındaki yükseliş sebebiyle hız kestiği konusunu Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez yazdı.
Kendi bloğunda ‘Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?’ başlıklı bir yazı kaleme alan Eğilmez, “Önümüzdeki aylarda faizlerin enflasyona yaklaşmaya devam ettiği her adımda hem konut satışlarındaki düşüşü hem de fiyat artışlarındaki gerilemeyi çok daha açık biçimde göreceğiz” dedi.
Dr. Eğilmez, konut fiyatlarında yaşanan çılgın artışın son dönemde yavaşlamasının çok sayıda sebebi var.
Mevduatta Faiz Tavanı Kaldırılınca...
Bunlardan ilkinin ‘enflasyonun baz etkisiyle de olsa hız kesmesi’ olduğunu belirten Eğilmez, ikinci ve asıl önemli sebebinin ise ‘satışların düşmesi’ olduğunu kaydetti.
“Normal koşullarda enflasyon yükselirse konut talebi düşer, fiyatlar da talep düşüklüğü nedeniyle enflasyon kadar hızlı yükselmez” Dr. Eğilmez, “Bizde normal koşullar geçerli değil. Faiz enflasyonun 30 puan altında olunca insanlar birikimlerini koruyabilmek için bankaya veya tahvile yatırmak yerine konuta yatırıyor. Bu tercih, konuta talebi ve dolayısıyla konut fiyatlarını artırıyor. Son dönemde mevduat faizlerinde yavaş yavaş artış başladı. Bu gelişme konuta talebi azalttı ve fiyatlar da eskisi kadar artmaz oldu” şeklinde konuştu.
Ayrıca, mart sonu itibarıyla kur korumalı mevduatta faiz tavanı kaldırılınca mevduat faizleri ile tahvil faizlerindeki artmanın biraz daha hızlandığını belirten Eğilmez'in ifadeleri şu şekilde:
“Önümüzdeki aylarda faizlerin enflasyona yaklaşmaya devam ettiği her adımda hem konut satışlarındaki düşüşü hem de fiyat artışlarındaki gerilemeyi çok daha açık biçimde göreceğiz.”