Bildiğiniz üzere bankalar, finansman, yani kredi kullandırmak için talepte bulunan müşterilerinin kredi notlarına bakarlar. Kredi notu düşük olan ya da riskli grupta yer alan müşterilerine ise kredi kullandırmazlar.
Çoğu zaman kullanıcıların kavrayamadığı kredi notu, aslında kişilerin geçmişine ve kendini nasıl finanse ettiğine, güvenilir olup olmadığına dayanır. Yani kısaca söyleyecek olursak, banka nezdinde güvenilir değilseniz, kredi de kullanamazsınız.
Kredi Notu Nedir?
Kredi notu, bankaların ortak olarak belirlediği kurallar çerçevesinde uygulanan kriterlerdir. Bir çeşit güven endeksi şeklinde işler. Puan cinsinden ifade edilen kredi notuna; kredi skoru, findeks skoru ya da findeks notu gibi varyasyonlar da denebilir.
Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından sunulan Findeks Kredi Notu, söz konusu kişilerin finansal bilgilerini içerir. Kişilerin finansman, kredi kartı, kredili mevduat hesabı, borçluluk durumu, yeni finansman ürünleri ve finansman kullanım yoğunluklarına göre hesaplanır.
Talepte bulunan banka müşterilerinin finansman alabilmesi için kredi notunun belirli bir aralıkta olması gereklidir.
Kredi Notu Değerlendirmesi Nasıl Yapılır?
Kredi notu, bankalar nezdinde genellikle beş farklı risk grubuna ayrılır. Her risk grubunda farklı bir puan aralığı vardır ve bankalar bu puan aralıklarına göre kredilendirme yaparlar.
En Riskli Grup: 1-699 Puan Arasında
Kredilendirme deyince bankaların korktuğu ve bir türlü kredi vermediği grup, en riskli gruptur. 1-699 puan aralığı riskli grubu ifade eder. Bu grupta yer alan kullanıcıların finansman başvuruları her zaman için reddedilir.
Orta Riskli Grup: 700-1099 Puan Arasında
Orta riskli grup 700-1099 arasında yer alır. Bu grupta yer alan kişilerin finansman başvuruları ciddi bir teminat gösterilmediği müddetçe reddedilir.
Az Riskli Grup: 1100-1499 Puan Arasında
Az riskli grupta yer alan kullanıcıların kredi talepleri gelirlerine odaklı olarak incelenir. Yani eğer kredinizi karşılayabilecek bir geliriniz varsa, bankalar size kredi vermeyi düşünebilir.
İyi Grup: 1500-1699 Puan Arasında
Eğer kredi notunuz 1500-1699 puan arasındaysa kredi talebiniz bankalar tarafından yüksek ihtimalle kabul edilecektir.
Çok İyi Grup: 1700-1900 Puan Arasında
Çok iyi olarak ifade edilen bu kredi notu grubunda, başka nedenlerden kaynaklanan bir prüz çıkmadığı sürece tüm başvurularınızın anında onaylanabileceğini düşünebilirsiniz.
Kredi Notumu Nasıl Öğrenebilirim?
Kredi notunuzu öğrenebilmek için Kredi Kayıt Bürosu'na kayıtlı aracı kurumlardan faydalanabilirsiniz. Son derece uygun fiyatlı bir işlem olan kredi notu öğrenme, dakikalar içinde sizlere yer aldığınız risk aralığını gösterecektir. Ayrıca ne kadar sürede ne gibi bir not düşüşü ya da yükselişi yaşadığınızı da yine kredi notu öğrenme araçları üzerinde detaylı olarak yer almaktadır.
Kredi Notu Nasıl Yükseltilir?
Kredi notunuzu öğrendikten sonra yükseltebilmek için öncelikle tekrar güvenilir bir kişi haline gelmeniz lazım. Yani, bankaların gözünde 'kredi çektiğinde ödeyebilecek' duruma gelmelisiniz.
Kredi notunuzu sorgulamanız, kredi notunuzu düşürmez. Bu yüzden eğer finansman talebinde bulunuyor ve kredi alamıyorsanız, kredi notunuzu sorgulayıp durumunuzu öğrenin. Eğer kredi notunuz düşükse, uygulayabileceğiniz yöntemler şöyle:
Kredi Kartı Limitine Dikkat!
Kredi notunuzu etkileyen en önemli kriter kredi kartlarınızı nasıl kullandığınızdır. Limitlerinizi düzenli olarak ödeyebileceğiniz bir seviyede tutmanız, kredi notunuzun yükselmesinde etkili olacaktır. Yani, ödeyemeyeceğiniz kredi kartı yükünün altına girmemeli, makul limitler seçmelisiniz.
Ödemelerinizi Zamanında Yapın!
Kredi notunuzu yükselmenin en önemli kriteri düzenli ödeme yapmaktır. Özellikle kredi kartı ödemelerinizde asgari tutar yerine tüm borcu ödemeye özen gösterin. Ayrıca ödeme günlerinizden önce ödeme yapmalı, kartınızdaki borç tutarı düşmeden ödediğiniz miktarı kullanmamalısınız.
Kredi Sayınızı Belli Bir Sınırda Tutun
Eğer hesaplarınızda çok sayıda kredi varsa ve bu kredileri ödemekte sorun yaşamıyorsanız kredi notunuz zaten yükselecektir. Ancak bu noktada belirli bir sınır koymalı, her yerden kredi alarak kendinizi zora sokmamalısınız. Çok sayıda kredi kullanmanız bazı bankalar tarafından hoş karşılanmayabilir. Bu nedenle bir kredinin borcunu bitirmeden diğer bir krediyi çekmeniz kredi notunuzu düşürebilir.
Size Uygun Olan Kredilere Başvurun
Kredi başvurusu yaparken ihtiyacınıza göre paketleri seçin. İhtiyacınızdan fazlasını istemeniz ya da aynı anda birden fazla bankaya başvuru yapmanız, kredi notunuzu olumsuz etkileyebilir.
Bankalardan Hizmet Alın, Kredi Notu Oluşturun
Öte yandan bir halk efsanesi olan 'hiç kredi kartı almadım benim kredi notum yüksektir' bilgisi tamamıyla yanlıştır. Hatta öyle ki bankalar daha önce hiç kredi notu oluşmamış bir kullanıcıyı çoğu zaman daha da riskli bulabilirler. Bu nedenle ne olursa olsun, kullanmasanız da bir banka hizmeti alın, kenarda tutun. Eğer bir gün kredi ihtiyacınız olursa, kredi notunuzun var olması, hiç olmamasından çok daha iyidir.
Fatura Ödemelerinizi Düzenli Yapın
Bankalar sadece kredi ve kredi kartı ödemelerinize değil, fatura ödemelerinize de bakar. Yani eğer düzenli bir şekilde fatura ödemelerinizi yapıyorsanız ya da otomatik ödeme talimatı verip kartlarınızı düzenli ödüyorsanız, bu kredi notunuzu yükseltecektir.
Gelir ve Gider Dengenizi Her Zaman Koruyun
Son olarak, gelir ve giderleriniz arasında bir uçurum olmaması en büyük kriterlerden biridir. Düzenli olarak ödenen borçlar, kredi notuna da olumlu yansıyacaktır.
Sabırlı Olun
Eğer kredi notunuz düşükse ve yükseltmeyi istiyorsanız, yukarıdaki kriterlere dikkat etmelisiniz. Kredi notunuzun yükselmesi zaman alacaktır. Yani 2 ay düzenli ödeme yaptınız diye bankalar büyülü bir şekilde sizlere güvenmeye başlamaz. Bu noktada sabırlı olmanız çok önemlidir. Bunun dışında yukarıdaki adımları uyguladığınız sürece kredi notunuz da yükselişe geçecektir.