Maaşlara Ek Zam Geliyor! Seçim Öncesi Yapılacak Zam Oranı Belli Oldu

Artan enflasyon, dünya çapında görülen ekonomik kriz ve yükselen maliyetlerin sonucunda maaşlara yapılan zamlar vatandaşın eline geçmeden maaşlar eridi gitti. Vatandaşlar zamlı maaşlarını alamadan yeniden geçim derdine düştü....

Artan enflasyon, dünya çapında görülen ekonomik kriz ve yükselen maliyetlerin sonucunda maaşlara yapılan zamlar vatandaşın eline geçmeden maaşlar eridi gitti. Vatandaşlar zamlı maaşlarını alamadan yeniden geçim derdine düştü. Maaşlara yapılan zam oranları yüzde 54'leri, yüzde 30'ları bulsa da kişilerin geçimine yetmedi. Hükümetin ise seçimde yeniden iktidar olma isteğiyle ek zam çaresini bulduğu konuşuluyor.

AK Parti iktidarının asgari ücret ile emekli ve memur maaşına ek zam yapacağı gündem oldu. Ankara kulislerinde konuşulana göre zam oranı da ortaya çıktı.

Maaşlara Yapılan Zamlar Memnun Etmedi

Aralık ayında bir araya gelen Asgari Ücret Tespit komisyonu işveren temsilcisi TİSK ile hükümetin ortak kararıyla 2023 asgari ücreti  54.54’lük bir zamla 8 bin 506 TL olarak belirlenmişti. Yüzde 25 olarak açıklanan memur ve emekli maaşı ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan yeni bir açıklamayla yüzde 30'a yükseltilmişti. Gelen zamlar memnun etmeyince, AK Parti iktidarının seçim öncesi yeni zam planı yaptığı iddia edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan önceki yıl olduğu gibi bu sene de asgari ücrete ek zam yapılabileceğinin mesajını asgari ücreti duyururken iletmişti, Ankara kulislerinde konuşulan zam oranı da belli oldu.

Kısa Dalga’dan Mehmet Çetingüleç'in aktarımına göre;

“Emeklilerin halen 1100 lira olan ikramiyeleri 2 bin 500-3 bin lira aralığında bir rakama yükseltilecek.

Asgari ücrete yüzde 10, emeklilere yüzde 10-20 arasında ek zam yapılacak.

Anketlerde iktidar partilerinin oy oranları düşerse zam oranları yükselebilir!

Kulislere yansıyan bilgiye göre, 2023 yılının ilk 6 ayı için emekli maaşlarına yüzde 40 civarında bir artış planlanmıştı. Ancak oran yüzde 30’la sınırlı tutuldu. Kalan kısmı seçim öncesine bırakıldı.

Enflasyon karşısında koruyucu zamların yapılmamasındaki en önemli etken emekli maaşının devlet tarafından ödeniyor olması.

Buna karşılık asgari ücreti özel sektör uyguladığı için devlet üzerinde herhangi bir yük oluşturmuyor. Hatta maaş zammından sonra SGK prim geliri artıyor. Ayrıca asgari ücret zammı anında ve daha fazla oranda fiyatlara yansıdığı için KDV, ÖTV gibi vergi gelirleri de artmış oluyor.

Bu nedenle devlet emekli maaşlarına zam yapma konusunda asgari ücretliler kadar istekli davranmıyor.”

Ekonomi Haberleri