Maliyeti Kendi Değerini Aşmıştı... Yeni ve Eski 1 TL Arasındaki Fark Sizi Çok Şaşırtacak

Yayımlanan yeni bir habere göre, 1 TL'nin üretim maliyetlerinin artması nedeniyle gramajı azaltıldı. 2016 yılında basılan 1 liraların ardından, 2023 yılı basımı 1 liralar piyasaya sürülmeye başlandı.Neden Değiştiriliyor?Artan...

Yayımlanan yeni bir habere göre, 1 TL'nin üretim maliyetlerinin artması nedeniyle gramajı azaltıldı. 2016 yılında basılan 1 liraların ardından, 2023 yılı basımı 1 liralar piyasaya sürülmeye başlandı.

Neden Değiştiriliyor?

Artan maliyetler nedeniyle Merkez Bankası, 1 TL'nin gramajını düşürme kararı aldı. Bu karar ise bakır, nikel ve çinko gibi madenlerin fiyatlarının artması, döviz kurunun ciddi şekilde yükselmesiyle birlikte alındı.

Alınan karar kapsamında üretilen yeni 1 liranın en dikkat çeken özelliği, öncekine kıyasla oldukça hafif olması oldu. Merkez Bankası tarafından verilen karar ile birlikte 1 liranın gramajı azaltıldı. 1 liralık madeni para sadece gramajı değil, kalınlığı, çıkardığı sesi ve görüntüsü de diğer 1 TL'den farklı olacak.

2016 Yılındaki 1 TL ile 2023'tekinin Arasındaki Farklar Neler?

2016 yılında üretilen ve piyasaya sürülen 1 lira madeni paranın ağırlığı 8.21 gramdı. Ancak yeni 1 lira madeni paranın ağırlığı, darphanenin kararı ile 6.63 grama düşürüldü.

Eski ve yeni 1 lira arasındaki bu fark kolaylıkla vatandaşlar tarafından da fark ediliyor. Yeni 1 liranın hafifliği ilk anda şaşırtıcı gelirken, bazı vatandaşların paranın sahte olduğunu düşünmesine neden oldu.

Ayrıca, eski 1 liradan farklı olarak yeni 1 liranın kalınlığı, çıkardığı ses ve görüntüsü de değişti.

Ekonomi Haberleri