Mart 2023 Rakamları Açıklandı! En Çok Konut Satışı Yapılan İller Hangileri?

Mart ayında yapılan açıklamaya göre, 81 ilde toplam 277.496 adet gayrimenkul satış işlemi gerçekleştirildi. Şubat ayına göre yapılan karşılaştırmada, Mart ayında 151.416 adet gayrimenkul için satış işlemi yapılırken,...

Mart ayında yapılan açıklamaya göre, 81 ilde toplam 277.496 adet gayrimenkul satış işlemi gerçekleştirildi. Şubat ayına göre yapılan karşılaştırmada, Mart ayında 151.416 adet gayrimenkul için satış işlemi yapılırken, gayrimenkul satışlarında yüzde 83 oranında bir artış yaşandığı açıklandı. Bu rakamlar, Türkiye'de gayrimenkul sektöründeki canlanmayı işaret ediyor.

Gayrimenkul Satışlarını Tetikleyen Şey Ne? 

Türkiye genelinde gayrimenkul sektöründe son dönemde gözlemlenen durgunluk, Mart ayında adeta bir patlama yaşadı. Yapılan karşılaştırmalara göre, Şubat ayına kıyasla Mart ayında gayrimenkul satışlarında yüzde 83 oranında bir artış gözlemlendi. Bu artışın nedenleri arasında düşen faiz oranları, yeni konut projeleri ve gayrimenkul yatırımlarının cazip hale gelmesi gibi faktörler yer aldı.

Mart Ayında Gayrimenkul Satışları Arttı!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Mart ayı gayrimenkul satış rakamlarını açıkladı. Buna göre, Türkiye genelindeki 81 ilde Mart ayında 277.496 adet gayrimenkul satışı gerçekleştirildi. Tüm bu satış işlemleri sonucunda 5 Milyar 221 Milyon 277 Bin 948 TL tutarında tapu harcı geliri elde edildi.

En Çok Satış Yapan 10 İl Hangisi? 

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün bilgilerine göre gayrimenkul satışında ilk sırada İstanbul yer alıyor. İstanbul'da sadece Mart ayında 32.149 adet gayrimenkulün satışı gerçekleştirildi. İstanbul'un ardından sırasıyla Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Konya, Tekirdağ, Kocaeli, Mersin ve Balıkesir geliyor.

En Çok Konut ve Tarla Satışı Yapıldı 

Gerçekleştirilen gayrimenkul satışlarının türlere göre dağılımına bakıldığında en çok konut satışı Mart ayında yapıldı ve toplam 100.867 adet konut satıldı. Konut satışını 93.187 adet ile tarla takip etti. Ayrıca, 51.646 adet arsa satışı ve 10.542 adet iş yeri satışı gerçekleştirildi. Geri kalan satışlar ise diğer taşınmazlardan oluştu.

Ekonomi Haberleri