Merkez Bankası'ndan Türk Lirası İşlemlerine Dair Flaş Karar

Bankalar tarafından alınan bilgiye göre, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), Türk Lirası Uzlaşmalı Vadeli Döviz Satım İhalesi işlemlerine yönelik uygulama usul ve esaslarında değişikliğe gitti.Buna göre, döviz piyasalarında...

Bankalar tarafından alınan bilgiye göre, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), Türk Lirası Uzlaşmalı Vadeli Döviz Satım İhalesi işlemlerine yönelik uygulama usul ve esaslarında değişikliğe gitti.

Buna göre, döviz piyasalarında işlem yapmaya yetkili bankalar, telefonla doğrudan anlık fiyat (forward kur) vererek Merkez Bankası ile Türk lirası uzlaşmalı vadeli döviz alım-satım işlemi yapabilecek.

Saat 10.00-16.00 arasında yapılacak işlemler, avro ya da dolar cinsinden aynı gün veya en fazla bir sene vadeli olabilecek.

500 Bin Avro ya da Dolar

Bununla beraber işlem miktarı en az 1 milyon avro veya dolar olmak üzere işlem miktarı 500 bin avro ya da dolar olarak artırılabilecek.

Söz konusu işlemlerin vadesinde tutarlar Türk lirası olarak netleştirilecek ve vade tarihinde ilan edilen TCMB gösterge niteliğindeki avro veya dolar alış kurunun işlem kurundan yüksek olması halinde TCMB bankalara, döviz alış kurunun işlem kurundan düşük olması halinde ise bankalar Merkez Bankası'na kur farkını Türk lirası üzerinden ödeyecek.

Söz konusu işlemler için bankalar TCMB'de işlemin yüzde 2,5'i oranında teminat bulundurmak zorunda olacak ve gerçekleşen işlemlerden komisyon alınmayacak.

Ekonomi Haberleri