Milyonlarca Çalışan Bekliyordu! Asgari Ücret 2023 İçin Resmen Rakam Verildi

Enflasyon oranının altında zam yapılmayacağı kesinleşen yeni asgari ücret için 7 bin 500 lira ve üzerindeki rakamlar belirtiliyor. Ekonomi Yazarı Faruk Erdem de canlı yayında asgari ücret tahmini açıkladı. İşte 2023 asgari...

Enflasyon oranının altında zam yapılmayacağı kesinleşen yeni asgari ücret için 7 bin 500 lira ve üzerindeki rakamlar belirtiliyor. Ekonomi Yazarı Faruk Erdem de canlı yayında asgari ücret tahmini açıkladı. İşte 2023 asgari ücret için konuşulan yeni rakamın detayları…

2023 asgari ücret zammı için şimdiden pek çok tahmin yapıldı. Milyonlarca çalışan, enflasyon ile beraber yapılacak düzenlemeyi bekliyor. 2023 yılında asgari ücret ne olacak?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun Aralık'ın ilk haftasında toplanması bekleniyor. Sene sonunda Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nca belirlenecek olan yeni asgari ücret için rakamın 7 bin 500 ila 10 bin lira arasında olabileceği belirtiliyor. Ocak 2022’de asgari ücretlinin maaşı yüzde 52 artmıştı. Ancak enflasyon oranlarının sene ortasında rekor seviyelere yükselmesi ile alım gücü düşünce ikinci bir zam ihtiyacı doğmuş ve asgari ücrete Haziran'da bir zam daha yapılmıştı. Asgari ücretli Temmuz maaşını 5 bin 500 lira olarak aldı.

Asgari Ücrete Yüzde 90'ın Üzerinde Artış Oldu

Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem canlı yayında yeni asgari ücret için tahmini rakamı açıkladı. Erdem, “Önceki senelere bir baktığımız zaman asgari ücreti belirleyen en önemli parametre enflasyon olmuş. Enflasyonun 3 puan 5 puan 7 puan 10 puan üzerinde asgari ücret belirlenmiş. Sadece önceki sene özel bir seneydi önceki sene l yüzde 50'nin üzerinde bir artış yapıldı. Aralık'ta asgari ücrette ikincisi ki devrim niteliğinde bir karardı asgari ücretin üzerindeki gelir ve damga vergisi kaldırıldı dolayısıyla yüksek bir artış yapıldı. İkincisi yıl ortasında 2016'dan bu yana ilk kez bir ikinci ara zam oldu asgari ücrete. Böylece asgari ücrete yıl boyunca baktığınız zaman yüzde 90'ın üzerinde bir artış oldu kümülatif” dedi.

Asgari Ücret İçin Rakam Verdi

Erdem, “Yıl sonu enflasyon tahminlerine de baktığımız zaman orta vadeli programda yüzde 65, yapılan anketlerde de yüzde 70-75 civarında bir yıl sonu enflasyon beklentisi var. Şimdi biz hiç refah payı verilmeden bunlara göre hesap yaptık diyelim. 6 aylığa göre tahmini ücret 6 bin 600 – 7 bin 150 TL arasında olur. Yıllığa göre tahmini ücret yaptığımız zaman ise 9 bin 75 lira ile 9 bin 350 lira arasında olur. Yani yüzde 65 - 70 artırdık. Bir refah payı verilirse yani enflasyonun üzerindeki geçtiğimiz 10-15 yıla baktığımız zaman hep böyle olmuş. Üzerinde bir artış söz konusu olursa da bu rakamların artması söz konusu. Şahsi fikrimi sorarsanız ben 8 bin 500 TL civarında en az bir asgari ücret bekliyorum” şeklinde konuştu.

Ekonomi Haberleri