Milyonlarca Çalışanı İlgilendiriyor! SGK'dan Flaş Maaş Hamlesi

Cumhurbaşkanlığı 2023 Yıllık Programı’nda, SGK'da önümüzdeki sene alınacak önlemlere ve yapılacaklara yönelik karar doğrultusunda farkındalığı arttırmaya ilişkin kararlar yer aldı.Sosyal Güvenlik Kurumu için flaş bir...

Cumhurbaşkanlığı 2023 Yıllık Programı’nda, SGK'da önümüzdeki sene alınacak önlemlere ve yapılacaklara yönelik karar doğrultusunda farkındalığı arttırmaya ilişkin kararlar yer aldı.

Sosyal Güvenlik Kurumu için flaş bir karar alındı. Milyonlarca çalışanı ilgilendiren karar ile sigortalıların prime esas kazancının azalması halinde SGK tarafından çalışana mesaj yoluyla bilgilendirme yapılacak. Öte yandan, işverene de mektup gönderilecek.

Senelik programın 268’inci maddesindeki karara göre, Türkiye genelinde kayıtlı istihdamın önemi hakkında taraflara sosyal güvenlik hak ve yükümlülükleri konusunda bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmalarının yürütüleceği kaydedildi.

“Özel sektördeki sigortalıların prime esas kazancının geçtiğimiz aya göre yüzde 20 ve üzerinde azalması durumunda bilgilendirme amaçlı mesaj yollanılacak” ifadesi kullanılan programda, “Yapılan analizler sonucunda kalifiye meslek mensuplarını istihdam eden ve kayıt dışı istihdam ile eksik ücret bildirimi konusunda riskli olduğu tahmin edilen işverenlere yönelik bilgilendirme amaçlı mektuplar gönderilecektir” denildi.

Öte yandan, asgari ücretin 7 bin 500 ila 10 bin TL arasında bir rakam olması bekleniyor. Enflasyon rakamları ile şekillenen memurların maaşlarına ise yüzde 40’ın üzerinde bir zam bekleniyor.

Türkiye’de asgari ücretliler için bir kanun bulunurken asgari ücretin üzerinde çalışanlar için bir kanun bulunmuyor. Asgari ücretin üzerinde çalışanların maaş zammı artışı ise tamamen yapılan sözleşmeye bağlı. Eğer sözleşmenizde “personelin ücretinde yapılacak artış oranı asgari ücret artış oranından az olamaz” ifadesi bulunuyorsa, özel sektör çalışanları için işverenler mutlaka İş Kanunu m.22 kapsamında prosedür uygulamak zorundadır.

Ekonomi Haberleri