İş Kanunu'nda yer alan amir hükme göre iş arama izninden yararlanmak için işçinin isteğinin bulunup bulunmaması durumunu değerlendirdi.
İş Arama İzinleri Zorunlu Mu
Yargıtay; işçinin iş arama izni talebinde bulunmasa bile bu iznin verilmesi gerektiğine işverenin taktir hakkına sahip olmadığına karar verdi. Kıdemi 5 seneden fazla olan işçinin ihbar önelinin 22 hafta olduğu ve önel sürecinde işverenin işçiye günde 4 saat iş arama izni vermek zorunda olduğunun düzenlendiğini aktarıldı.
İş Arama İzinlerine İlişkin Ücretler Yüzde 100 Zamlı Ödenecek
İş mahkemesine başvuran davacı bir işçi, iş arama izni kullandırılmadan çalıştırıldığını ifade etti. İş arama izinlerine yönelik ücretin yüzde 100 zamlı olarak ödenmesi gerektiğini iddia ederek iş arama izni alacağının faiziyle davalıdan tahsilini istedi. Davalı şirket, hakkındaki iddiaları kabul etmedi. Mahkeme ise davacı işçiyi haklı buldu.
Yargıtay 22. Hukuk Dairesi kararı bozdu. Yargılama yeniden yapıldı ve İş Mahkemesi, ilk kararında direndi. Dosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'na intikal etti.
Manifesto niteliğinde bir karar kurul tarafından onaylandı. İşveren tarafından iş arama izninin kullandırılmaması veya eksik kullandırılması durumunda işçinin iş sözleşmesini derhal fesih hakkı bulunduğu anımsatıldı. Yeni iş arama izni ihbar öneli içindeki çalışılan günler için söz konusu olduğunun altı çizildi.