Milyonlarca Vatandaşın Beklediği Haber! Memur ve Emekli Maaş Zamları İçin Verilecek Oran Belli Oldu

Geçtiğimiz hafta 2023 yılında uygulanacak Asgari ücretin belirlenmesinden sonra memur ve emekli maaşlarına 2023 yılında yapılacak zam oranı çok sayıda vatandaş tarafından merak edilmeye başladı. Öte yandan, emekli ve memur...

Geçtiğimiz hafta 2023 yılında uygulanacak Asgari ücretin belirlenmesinden sonra memur ve emekli maaşlarına 2023 yılında yapılacak zam oranı çok sayıda vatandaş tarafından merak edilmeye başladı. Öte yandan, emekli ve memur maaşları için kesin gözüyle bakın zam oranları da belli oldu. İşte detaylar...

2023 asgari ücretin 8 bin 506 TL olarak belirlenmesinden sonra gözler ve kulaklar milyonlarca memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranına odaklandı. Temmuz, ağustos, eylül, ekim ve kasım aylarını kapsayan 5 aylık dönemde enflasyon farkı yüzde 14,04 oldu. Temmuzda yüzde 7 zam alan memur, sözleşmeli personel ve memur emeklisi için 7 puanın üstünde "enflasyon farkı" oluştu.

Bakan Bilgin: Enflasyonda Düşüş Devam Edecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin geçtiğimiz günlerde katıldığı bir televizyon programının canlı yayınında "Memur maaşları ile ilgili kaydımız var. Kamu toplu sözleşmesinde madde var. Enflasyon farkını veriyoruz. Enflasyon farkının üstünde vereceğiz. Ocak içinde belli olacak. Net bir rakam vermeyeyim ama aralık ayında enflasyonda düşüş devam edecek. Enflasyon açıklandıktan sonra bu konuyu çalışıyoruz. Tüm bunları değerlendirip alım gücünü destekleyecek oranlarda bir artış olacak" ifadelerine yer vermişti.

Asgari ücrete uygulanan 54,66 zamdan sonra Bakan Vedat Bilgin'in "alım gücünü destekleyecek oranlarda artış olacak" ifadeleri Aralık ayı enflasyonunda beklenen düşüş sebebi ile memur ve emekliyi endişelendiriyor.

Memur ve Emekliye Yapılacak Zam Oranı

5 aylık enflasyon farkı yüzde 14.04. Altıncı ayda belli olacak rakam yüzde 5 bile olsa memur ve emeklileri yapılacak zam oranı yüzde 19'a denk geliyor. Verilecek olan zam oranı asgari ücrette uygulanan zam oranının çok gerisinde kalıyor. Bu durum çok sayıda vatandaş ve uzman isim tarafından, 'emeklilerin açlık sınırının altında yaşamaya mahkum edilmesi' olarak yorumlanıyor.

Öte yandan haber sitelerinde yer alan kaynaklar da "Emekliye maksimum yüzde 20 zam yapılacak" ifadelerine yer veriyor.

Ekonomi Haberleri