Nefesler Tutuldu, Merakla Bekleniyor! 2023 Asgari Ücret İçin Kritik Gün Geldi Çattı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, yarın TÜRK-İŞ ve TİSK başkanlarıyla buluşacak. Asgari ücret zammına dair çalışma takvimi de bu toplantıda belli olacak.Yaklaşık 7 milyon çalışanı doğrudan, 81 milyon vatandaşı...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, yarın TÜRK-İŞ ve TİSK başkanlarıyla buluşacak. Asgari ücret zammına dair çalışma takvimi de bu toplantıda belli olacak.

Yaklaşık 7 milyon çalışanı doğrudan, 81 milyon vatandaşı da dolaylı olarak ilgilendiren asgari ücret 2023 zammının belirlenmesine sayılı günler kaldı.

2023 asgari ücret, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, işçi ve işveren temsilcilerinin ortak kararıyla belirlenecek.

Bakan Bilgin, yarın TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ve TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay ile görüşecek.

Bu toplantıda, zam için çalışma takviminin de belli olacağı tahmin ediliyor.

2022'de Tarihin En Büyük Zammı Yapıldı

Asgari ücret 2021 yılında brüt 3 bin 577 lira, net 2 bin 825 lira olarak uygulanırken, 2022 Ocak ayında tarihin en büyük artışı yapıldı.

Asgari ücret, yüzde 50'ye varan zamla brüt 5 bin 4 lira, net 4 bin 253 TL olarak belirlendi.

Temmuzda gelen zamla beraber ise asgari ücret yüzde 30'luk bir artış ile net 5 bin 500 TL'ye ulaştı.

Asgari Ücret Nasıl Belirleniyor?

Bir vatandaşın çalıştırılabileceği en düşük ücreti ifade eden asgari ücrette, 2015'e kadar altı aylık dilimler şeklinde belirlenen rakamlar, 2016 yılında yapılan değişiklikle senenin tamamında geçerli olan tek bir rakam olarak değiştirildi.

Yasaya göre, asgari ücrette yapılacak zam için işçi, işveren ve hükûmetten 5'er temsilciden meydana gelen Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun bir araya gelmesi gerekiyor.

Komisyonun aldığı zam kararı, mevzuat gereği Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihi takip eden ay başında uygulamaya konulacak.

Ekonomi Haberleri