Orta Gelirliye Ev Müjdesi! 0,69 Faizli Konut Kredisi Ödeme Planı ve Şartları Belli Oldu

Çok sayıda vatandaş tarafından büyük bir heyecanla beklenen konut projesi Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından açıklandı. Orta gelirliye konut kredisi...

Çok sayıda vatandaş tarafından büyük bir heyecanla beklenen konut projesi Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından açıklandı. Orta gelirliye konut kredisi sayesinde evi olmayan vatandaş, uygun fiyata 15 yıl vadeli ödeme koşullarında ev sahibi olacak. Merak edilen kredi tutarları ve ödeme planları ortaya çıktı.

Orta gelirliye konut kampanyası bakanlar tarafından yapılan açıklama sonrası netleşti. Orta gelirliye konut kredisiyle evi olmayan vatandaşlar uygun fiyata 15 yıl vadeli ödemelerle ev sahibi olacak.

Yeni Evim Konut Finansman Programında Kredi Tutarları

Yeni Evim Konut Finansman Programı Kampanyası'nın detayları da belli oldu. Kampanya kapsamında kredi için Türkiye 3 bölgeye ayrıldı ve buna göre kredi tutarları belirlendi.

Ev Kredisi 0.69 İstanbul'da Ne Kadar Kredi Verecek?

Kredi verilecek illerde tutarı belirlemek adına Türkiye 3 bölgeye ayrıldı. 1. Bölge İstanbul, 2. Bölge, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla, 3. bölge ise diğer tüm iller oldu.

1. Bölge olan İstanbul'da kredi olarak en çok 5 milyon TL, 2. Bölgedeki iller için en çok 3 milyon TL, 3. bölgedeki iller için ise en çok 2 milyon TL verilecek.

Öte yandan, kredi taksiti hane halkı gelirinin yüzde 40'ını aşamayacak. Kredi kampanyası yalnız sıfır konutlarda geçerli olacak.

Anne Babasının Evi Olan Konut Kredisi Alabilir Mi?

Yeni Evim Konut Finansman Programı'ndan faydalanacak kişilerin halihazırda bir konutunun olmaması ve son 1 yıl içinde konut alacağı ilde konut satışı yapmamış olması şartı aranıyor. Konut alacak vatandaşın anne ve babasının da konutunun olmaması şartı var.

Birinci ve ikinci bölge illerinden konut almak isteyenlerin son bir yılda buralarda ikamet etmiş olması şartı aranacaktır. 3. Bölgedeki iller için ise herhangi bir ikamet şartı aranmayacak.

Ev Kredisi Hesaplama

Orta gelirliye konut kredisi faizi yüzde 0,69 ila 0,99 arasında uygulanacak. Hak sahipleri 180 ay ödeme fırsatı elde edecek. Burada 0,69-0,79,0,89 ve 0,99 faiz oranlarıyla mevcut durumda uygulanan 1,20-1,29 konut kredisi faiz oranlarının arasındaki farkı tablolarla değerlendirildi.

0,69'dan başlayan ve 0,99'a kadar olan konut kredisi çok sayıda vatandaş tarafından merak ediliyor. Vatandaşlar, ev kredisi hesaplama araştırmalarına başladı. Çekilecek kredi tutarına göre kalem kalem aylık ve toplam geri ödeme miktarlarıyla hesaplandı.

Yeni Evim Projesi ile konut kredisi; 0,89-0,99 faiz seçeneğinde, 1,20-1,29 faiz seçeneğine göre aylık olarak daha az taksit ödenirken, toplam geri ödemede bir miktar fazla ödeme gerçekleşiyor. Bunun sebebi 0,89 faiz seçeneğinde 180 ay yani 15 yıla yayılmış kolay ödeme imkanı verirken, 1,20-1,29 seçeneğinde 120 ay yani 10 yıl vade bulunuyor.

İşte Ödeme Tablosu:

Orta Gelirliye Konut Kredisi Şartları Nelerdir?

Sıfır konutlar olacak

Üzerinde konut olmayacak

1. ve 2. bölgedeki iller için 1 yıl ikamet şartı bulunuyor

Son bir senede konut aldığı ilde konut satmamış olacak

Peşinat yüzde 10

Ev 5 yıl satılamayacak

15 yıl vade olacak

Taksitler hane gelirinin yüzde 40'ını geçmeyecek

Konut kredisinde faiz oranı yüzde 0,69'dan başlayacak

15 yıl vade ile 5 milyon TL'ye kadar kredi

Süreç 16 Ocak 2022 tarihinde kurulacak web sitesinden yürütülecek

İlk etapta 100 bin aile ev sahibi yapılacak.

Ekonomi Haberleri