ÖTV Matrah Düzenlemesi İkinci El Otomobil Piyasasına Nasıl Yansıdı? Güncel Otomobil Fiyatları Düştü Mü?

Milyonlarca kişinin merakla beklediği ÖTV Matrah düzenlemesi Resmi Gazetede yayımlandı. ÖTV matrah düzenlemesi için alt ve üst limit belirlendi. 1600 cc altı ve 1800 cc üstü araçları kapsayan düzenleme otomobil fiyatlarına yansıdı....

Milyonlarca kişinin merakla beklediği ÖTV Matrah düzenlemesi Resmi Gazetede yayımlandı. ÖTV matrah düzenlemesi için alt ve üst limit belirlendi. 1600 cc altı ve 1800 cc üstü araçları kapsayan düzenleme otomobil fiyatlarına yansıdı. Peki, ÖTV matrah düzenlemesinden sonra ikinci el otomobil piyasasında fiyatlar ne kadar oldu? ÖTV matrah düzenlemesi kapsamında hangi araçların fiyatı düştü? İşte detaylar…

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ÖTV Matrah düzenlenmesi Cumhurbaşkanlığı Kararı ile yürürlüğe girdi. Resmi Gazetede yayınlanan matrah düzenleme motor silindir hacmi 1600 ile 1800 cc araçları kapsayacak şekilde hazırlandı. Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) matrah düzenlemesi için 1600 ile 1800 cc otomobiller için alt ve üst sınır konulduğu görüldü. ÖTV oranları satın alınan otomobilin motor hacmine göre belirleniyor. ÖTV oranına göre matrah eşiği de yükseliyor. Buna göre yüzde 45 ÖTV oranına sahip bir araçtan alınan matrah 120 bin TL oluyordu. ÖTV Matrah değişikliği ile birlikte yeni dönemde matrah eşikleri şu şekilde belirlendi:

*Yüzde 45 ÖTV oranına göre matrah miktarı 120 bin TL’den 184 bin TL’ye,

*Yüzde 50 ÖTV oranına göre matrah miktarı 150 bin TL’den 220 bin TL’ye,

*Yüzde 60 ÖTV oranına göre matrah miktarı 175 bin TL’den 250 bin TL’ye

*Yüzde 70 ÖTV oranına göre matrah miktarı 200 bin TL’den 280 bin TL’ye yükseltildi.

Elektrikli Otomobillerde Matrah Eşiği Arttı

Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ÖTV matrah değişikliği elektrik motoru olan araçları da kapsıyor. Elektrik motor gücünün 50 kilovatı geçme şartı bulunan araçlar için motor hacminin 1600 ile 1800 cc aralığında olması gerekiyor. 1800 cc üzeri motor hacmine sahip araçlar matrah düzenlemesinden yararlanamıyor. Hibrit motorlu araçların yüzde 45 ÖTV oranına göre matrah miktarı 130 bin TL’den 228 bin TL’ye yükseltildi. Ayrıca, yüzde 50 ÖTV oranı için matrah miktarı 210 bin TL’den 350 bin TL’ye çıkarıldı.

ÖTV Matrah Düzenlemesi Yerli Otomobili Teşvik Ediyor

İthal araçların ÖTV matrah düzenlemesinin kapsamında bulunmadığı görüldü. 1600 cc motor hacminin altındaki ithal araçlar için matrah eşiğinin değiştiği belirlendi. Lakin, yurt dışından ithal edilen araçların hibrit motor veya 1800 cc motor hacmine sahip olması halinde matrah eşiğinde değişiklik yapılmayacak. Yeni düzenleme ile birlikte yerli otomobil satışlarının artması hedefleniyor. İthalat oranlarının düşmesi cari açığın kapanmasında rol oynuyor. Bu yüzden ÖTV matrah düzenlemesinden yararlanmak isteyen vatandaşların önceliği yerli otomobiller olacaktır.

ÖTV Matrah Değişikliği Otomobil Fiyatlarına Etkisi

Cumhurbaşkanlığı Kararı ile onaylanan ÖTV matrah değişikliğinin otomobil piyasasını hareketlendirmesi bekleniyor. Geçtiğimiz günlerde sıfır otomobiller için yüzde 10 oranında zam yapıldığı açıklanmıştı. Matrah düzenlemesinin yüzde 10’luk zammın etkilerini ortadan kaldıracağı düşünülüyor. Lakin, ÖTV matrah düzenlemesi vergi dilimine göre belirleneceği için bütün araçları kapsamıyor. 595 bin TL’nin üzerindeki fiyata sahip araçların matrah değişikliğinden etkilenmeyeceği belirlendi.

ÖTV Matrah düzenlemesiyle birlikte vergi dilimine göre fiyatlara indirim uygulanacak. En yüksek indirim oranı yüzde 17 seviyesinde olacak. Yüzde 50 ÖTV vergi diliminde yer alan bir araca yüzde 17 indirim yapılacak. Yüzde 60 ÖTV oranına sahip araçlara yüzde 11.2 indirim uygulanırken; yüzde 70 ÖTV oranı için yüzde 5.6 oranında indirim yapılmasına karar verildi.Yeni düzenleme kapsamında sıfır araç fiyatlarına uygulanması beklenen indirimin en üst seviyesi 75 bin TL olacak. Yani, satış fiyatı 450 bin TL olan bir otomobilin yeni fiyatı 375 bin TL’ye kadar düşecek.

Matrah Düzenlemesi ile Hangi Araca Ne Kadar İndirim Yapılacak?

ÖTV matrah düzenlemesi sonucu sıfır araçların fiyatlarında indirim yapılması bekleniyordu. Resmi gazetede kararın yayınlanması ile birlikte sıfır araç fiyatları düştü. Lakin, matrah düzenlemesinin sadece 595 bin TL altındaki fiyata sahip araçlarda uygulanması piyasada beklenen etkinin ortaya çıkmasını engelledi. Ayrıca, otomobil firmaları tarafından 5 Aralık tarihinde yeni yıl zam oranları açıklanacak. Bu yüzden matrah eşiğiyle ilgili yapılan düzenlemeden yararlanmak isteyen vatandaşların hızlı hareket etmesi gerekiyor.

Ülkemizde 595 bin TL’nin altında satışa çıkarılan sıfır araçların fiyatlarına ise güncelleme geldi. Yeni otomobil satın almak için ÖTV matrah düzenlemesini bekleyen vatandaşların inceleyebileceği modeller sınırlı olacak. Volkswagen Polo, Kia Picanto, Dacia Sandero, Renault Clio, Fiat Egea, Opel Corsa, Toyota Yaris, Citroen C3, Skoda Fabia ve Hyundai i20 modellerinin fiyatlarına güncelleme yapıldı.

2022 Güncel Otomobil Fiyatları

ÖTV Matrah düzenlemesinin yürürlüğe girmesi ile birlikte bayilerde yer alan otomobillerin fiyatlarında düşüş yaşandı. En uygun satış fiyatına sahip otomobil ise Fiat Egea oldu. Matrah düzenlemesinden önce Fiat Egea satış fiyatı 402 bin 900 TL olarak belirlenmişti. Yeni fiyatı ise 335 bin 750 TL’ye kadar düştü. Toyota Yaris manuel hibrit fiyatlarına da indirim yansıdı. Eski fiyatı 475 bin TL olan Yaris model otomobillerin yeni fiyatı 423 bin TL oldu.

İkinci El Otomobil Piyasasında Son Durum

ÖTV matrah düzenlemesi ikinci el otomobil piyasasını da etkiledi. Lakin, etkinin olumlu yönde olmadığı görüldü. İkinci el otomobil fiyatlarının yeniden yükselmesi tepkileri de beraberinde getirdi. Matrah düzenlemesinin sadece 595 bin TL’nin altındaki otomobilleri kapsamı nedeniyle ikinci el piyasasında fiyatlar arttı. 5 Aralık’ta sıfır araçlara yeni zam uygulanacak. Bu yüzden 595 bin TL’nin altında sıfır araç bulmanın zor olacağını düşünen galericiler, vatandaşın yeniden ikinci el piyasasına yöneleceğini düşünüyor.

Ekonomi Haberleri