Ramazan Öncesi Et Fiyatları Elleri Yaktı! Et Fiyatlarına Büyük Zam Geldi

Deprem, hayvancılık sektörünü de vurdu ve ramazan öncesi ‘maliyet artışı’ kaynaklı zamlar devreye girdi. Et fiyatları son bir ayda yüzde 30 zamlandı. Başlayan şap salgınının artışı tetiklemesinden endişe ediliyor. Tarım...

Deprem, hayvancılık sektörünü de vurdu ve ramazan öncesi ‘maliyet artışı’ kaynaklı zamlar devreye girdi. Et fiyatları son bir ayda yüzde 30 zamlandı. Başlayan şap salgınının artışı tetiklemesinden endişe ediliyor. Tarım Bakanlığı’nın fiyatları dengelemek için ithalat için harekete geçtiği ifade edildi.

Dünya Gazetesi'ndeki habere göre, Kırmızı etin fiyatı bir ayda yüzde 30 arttı. Ulusal Kırmızı Et Konseyi’nin verilerine göre dana karkas kesim fiyatı bazı bölgelerde 180 TL'ye ulaşırken, ortalama fiyatı 175 TL oldu. Kasaplarda kıymanın kilosu 300 TL'ye yaklaştı.

Şap Hastalığı da Fiyatları Arttırdı

Ette yaşanan bu artış sebebiyle bazı illerde görülen şap hastalığına bağlı olarak hayvan pazarlarının kapatılmasına bağlanırken, hastalığın henüz fiyatlara yansıyacak boyutta bir sorun yaratmadığı görüşü de belirtildi. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın fahiş fiyatlara karşı et ithal edileceği, Avrupa ve Güney Amerika’dan kasaplık hayvan, Avrupa’dan ise karkas et ithal edileceği kaydedildi.

Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Vet. Dr. Ahmet Yücesan Türkiye genelini kapsayan bir karantina olması durumunda fiyatların daha da yukarı çıkacağını dile getirdi. Ancak şimdi böyle bir durum olmadığını belirten Yücesan, bölgesel olarak önlemlerin alındığını ifade etti.

Türkiye Kasaplar, Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı da etteki fiyat artışının bazı illerde görülen şap hastalığından değil Ramazan ayının yaklaşmasından kaynaklandığını söyledi.

Ekonomi Haberleri