Simide Dev Zam Geliyor! Simit Zammı İçin Tarih Verildi

Geçim derdine düşen vatandaşa bir kötü haber de simitten geldi. Vatandaş, küresel ekonomik kriz ve artan maliyetler sebebiyle her yeni güne yeni bir zam haberi ile başlıyor. Uygun fiyatlı olmasından dolayı her kesimden insanın...

Geçim derdine düşen vatandaşa bir kötü haber de simitten geldi. Vatandaş, küresel ekonomik kriz ve artan maliyetler sebebiyle her yeni güne yeni bir zam haberi ile başlıyor. Uygun fiyatlı olmasından dolayı her kesimden insanın satın alabildiği simit de  bundan böyle lüks hale gelecek.

Başkent Ankara'da ekmek fiyatının 5 TL olmasından sonra simidin fiyatına da zam yapılması öngörülüyor. Ankara Simitçiler Odası Başkanı Savaş Delibaş, son olarak ekimde gelen zam ile simidin 5 TL'ye satıldığını ancak hammaddeye yüzde 200'den fazla zam geldiğini ifade etti.

Ankara Simitçiler Odası Başkanı Delibaş'ın simit zammına ilişkin açıklaması şu şekilde:

"Ekim ayından şu ana kadar hammaddeye gelen zamlar yüzde 200’ün üzerinde. Ekmekte şu anda un sübvansiyonu olduğu için ekmek o yüzden 5 TL. Yoksa ekmek de 8 TL. Simit özel bir üründür. Bunun susamı yağı işçiliği daha fazladır. Simit unlu mamuller her zaman özel ürün olduğu için KDV’si yüksek olduğu için maalesef şu an 7 TL’ye dahi hiçbir esnafın para kazanmadığını söyleyebilirim. Simidin gerçek fiyatının 10 TL olması gerekiyor ki esnaf para kazanabilsin. Ankara’da ocak ayı itibarıyla 7 TL, zam yazılarını yazdık. Büyük bir ihtimalle onaylanacak. Ocak ayının 20-25'i gibi simit 7 TL diyebiliriz. Olmazsa bu sefer esnaf kalmayacak."

Yüzde 300, Yüzde 60 Zam Oranları

Kira zamları ve enerji maliyetler sebebi ile esnafın ayakta durmakta çektiği güçlüğü belirten Delibaş, açıklamasında “Geçen ay aldığımız odun şu an yüzde 200 zam yemiş durumda. Geçen yıl ile bu yıl arasında yüzde 300 elektrik ve gaza zam gelmiş. Geçen ekim ayı itibarıyla şu anın arasında sadece yüzde 60 susama zam geldi. Ekim ayında odunun tonunu 1 buçuk milyona alırken şu an 3 buçuk milyon civarında." ifadelerine de yer verdi.

Ekonomi Haberleri