SSK, Bağkur, EYT En Düşük Emekli Maaşı Netlik Kazandı! Emekli Zammı Resmen Açıklandı

Emekli maaş zammının netlik kazanmasının ardından, zamlı maaş tutarları ile ilgili pek çok kişi araştırmalar yapıyor.

Asgari ücret ve memur maaş zammının belli olması ile birlikte, emekli maaşlarına ne kadar zam yapılacağı merak konusu oldu. Asgari ücretin yüzde 34 oranında artması ve memur maaşlarında enflasyon zammına ek olarak 8 bin 77 TL’lik seyyanen artışa gidilmesi neticesinde, emekli maaşlarında da enflasyonun üzerinden bir zammın hayata geçip geçmeyeceği merak ediliyor. Bu çerçevede, emekli maaşlarına ne kadar zam yapılacağı ve zamlı emekli maaşlarının kaç TL olacağı araştırılıyor.

Emekli Zammı Yüzde Kaç?

Emekli maaşları için altı aylık enflasyon oranı olan yüzde 19.77 üzerinden hesaplama yapılmıştı. Geçtiğimiz günlerde emekli maaş zammı için açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emeklilerin enflasyona ezdirilmeyeceğini belirtti. Bu kapsamda, emekli maaşlarında da enflasyonun üzerinde zam yapıldı. Yüzde 25 maaş zammının açıklanmasının ardından, en düşük emekli maaşı merak konusu oldu.

En Düşük Emekli Maaşı Ne Kadar?

Emekli maaşlarına yüzde 25 oranında zam yapılırken, en düşük emekli maaşının kaç TL olacağı da merak ediliyor. En düşük emekli maaşına geçtiğimiz aylarda zam yapılmış ve 5.500 TL’den 7.500 TL’e seviyesine yükselmişti. Temmuz zammı ise ara zam üzerinden değil kök maaş üzerinde hesaplanacak. Bu durumda, ara zma öncesi maaşı 7.000 TL olan emekliler 8.750 TL alacaklar. Kök maaşı 5.500 TL olan emekliler ise 7.500 TL almaya devam edecekler.

Kök Maaş Emekli Zammı Hesabı

Kök maaş üzerinden yapılan hesaplama ile ilgili Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. Söz konusu paylaşımda "Tüm emeklilere %19.77 enflasyon farkı+ %5.33 refah payı olmak üzere toplam %25 oranında zam yapıldı. EYT farklı bir emeklilik değildir, bu zamdan EYT’lilerde yararlanacak hatta emekli olmayanların mevcut primleriyle hesaplanan aylıklarına da aynı oranda zam yapıldı! Bu zamlar kök aylıklara yapıldı, en düşük emekli aylığı olan 7.500₺ değişmedi. Kök aylığa yapılan zam sonrasında emekli aylığı 7.500₺’nin altında kalanlar 7.500₺ almaya devam edecek! Üstüne çıkanlar ise yeni aylığı kaç TL yapıyorsa onu alacak. Örneğin kök aylığı 7.000₺ olup 7.500₺ alan emekli zam sonrası da 8.750₺ alacak! Kök aylığı 5.500₺ olan ise zam sonrasında aylığı 6.875₺’ye çıkacak ancak bu kişi 7.500₺ almaya devam edecek” ifadelerine yer verildi.

Ekonomi Haberleri