SSK ve Vergi Affı 2023: Borç Yapılandırma Paketi Hangi Borçları Kapsayacak, Ne Zaman Yasalaşacak?

Vatandaşın devlete olan prim, vergi ya da cezalarını ödemelerini kolaylaştırmak adına, Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı borç yapılandırma paketi hayata geçiriliyor. Önümüzdeki hafta Pazartesi günü başlayacak olan Kabine Toplantısı'nda...

Vatandaşın devlete olan prim, vergi ya da cezalarını ödemelerini kolaylaştırmak adına, Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı borç yapılandırma paketi hayata geçiriliyor. Önümüzdeki hafta Pazartesi günü başlayacak olan Kabine Toplantısı'nda değerlendirilmesi beklenen borç yapılandırma paketine dair çoğu detay ise belli olmuş durumda. Peki, hangi borçlar yapılandırma paketi kapsamında olacak? Vergi borcu yapılandırması nasıl yapılır?

Borç Yapılandırmasındaki Önemli Tarih 

Verilen karara göre 31 Aralık 2022'ye kadar devlete olan tüm borçlar yapılandırılabilecek. Bu tarihi geçen borçlar ise yapılandırma kapsamında olmayacak.

Hangi Borçlar Yapılandırılabilecek?

Söz konusu yapılandırma vergi, sigorta primi, adli ve idari cezalar için uygulanacak. Ayrıca şirketlere matrah artırımı, kasa ve stok affının da sunulacağı yapılandırmada; belediyelere olan borçlar, su ve öğrenim kredileri de yapılandırılabilecek.

Borç Yapılandırmasında Nasıl Ödeme Yapılacak?

Hayata geçirilecek olan borç yapılandırma paketinde; anapara borcuna eklenen faiz ve gecikme faizlerinin önemli bir kısmı silinecek. Önceki yapılandırmalarda da olduğu üzere peşin ya da taksitli ödeme imkanı sunulacak.

Peşin ödeme durumunda borçların %90'ına kadar silinmesi mümkün olacak. Belirli bir tutarın altındaki borçların tamamının silinmesi bile söz konusu olabilecek.

Borç Yapılandırma Paketi Ne Zaman Yasalaşacak?

Pazartesi günkü Kabine Toplantısı'nda masaya yatırılacak olan borç yapılandırma paketinin detaylarını, toplantı sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklaması bekleniyor. Söz konusu yapılandırma paketinin ise en geç Şubat ayının ortalarında yasalaşması bekleniyor.

Hangi Borçlar Borç Yapılandırma Paketi Kapsamında Olacak?

Söz konusu borç yapılandırma paketinin aşağıdaki borçları kapsaması bekleniyor:

  • Vergi borçları
  • Maliyeye olan vergi borçları henüz kesinleşmemiş veya dava sürecinde olan cezalar
  • Kredi Yurtlar Kurumu öğrenim kredileri
  • Motorlu taşıt vergileri
  • Trafik cezaları
  • Nüfus cezaları
  • Askerlik cezaları
  • Otoyol ve köprülerden kaçak geçiş ücretleri ve cezaları
  • Gümrük cezaları
  • Sosyal güvenlik kurumu tarafından takip edilen sigorta primleri

Borç Yapılandırma İşlemi Nasıl Yapılır?

Borç yapılandırma işlemi yapabilmek için öncelikle borç yapılandırma başvurusu yapılmalıdır. Bu başvuru için de öncelikle güncel borç sorgulanmalıdır.

Borç yapılandırma başvurusu, sadece güncel vergi borcu olan kişiler tarafından yapılabilecek. Güncel vergi borcu olanlar, başvuru için belirlenen tarihler arasında dilekçe yolu ile bizzat başvuru yapacaklar. İnternet üzerinden başvuru yapmak isteyenlerin ise Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan başvuru formu doldurması gerekecek.

Vergi borçlarını yapılandırmak isteyenler, borçlarını sorguladıktan sonra başvuru yapabilecekler. Eğer sorgulamada yapılandırılabilecek bir borç varsa, taksitlendirilmesine de izin verilecek. Ayrıca yapılandırma için vergi affının da içinde bulunulduğu yıldan çıkılmış olması şartı da aranacak.

Borç Yapılandırma Paketinin Avantajları Neler?

Devlete borcunu ödemekte zorlananlar için hazırlanan borç yapılandırma paketinden milyonlarca vatandaş faydalanabilecek. Borç yapılandırma paketinin sunacağı avantajlar ise şöyle olacak:

  • Mevcut verginin aslına bağlı olan cezalar silinecek.
  • Mevcut verginin aslına bağlı olmayan cezaların yarısı silinecek.
  • Ödenmesi gereken borcun gecikme faizi ve zammı gibi ücretler silinecek.
  • Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) aylık değişim miktarına göre belirlenen faiz ödemesinden yararlanılabilecek.

Ekonomi Haberleri