Temettü Nedir? Temettü Emekliliği Nedir? Temettü Emeklilik Planı Nasıl Yapılır?

Borsa'da yaşanan hareketliliğin ardından yeni kullanıcı sayısında rekor artışlar gelirken, temettü emekliliği aramaları da hız kazandı. Peki, herkesin yeni bir gelir kapısına yöneldiği temettü emekliliği nedir, temettü nedir...

Borsa'da yaşanan hareketliliğin ardından yeni kullanıcı sayısında rekor artışlar gelirken, temettü emekliliği aramaları da hız kazandı. Peki, herkesin yeni bir gelir kapısına yöneldiği temettü emekliliği nedir, temettü nedir ve temettü emeklilik planı nasıl yapılır?

Temettü Nedir?

Temettü; herhangi bir şirketin yıllık kârının, bir kısmının hisse senedi olarak sahiplerine dağıtılmasıdır. Bu dağıtım genellikle nakit olarak yapıldığı gibi, hisse senedi sahiplerinin, şirkette finansal performansa ortak olmalarını da sağlar.

Şirketin kârının bir kısmının hisse senedi sahiplerine dağıtılması işleminde şirket kârlılığı da ölçülür. Aynı zamanda temettü, yatırımcıların şirketin finansal performansını değerlendirerek yatırımlarını yönlendirmesine yardımcı olur.

Temettü Emekliliği Nedir?

Temettü emekliliği, en az 10 yıl süreyle borsada işlem gören, kâr oranı yüksek ve iyi büyüme oranlarına sahip olan şirketlerin hisselerini alarak, pasif gelir elde etme yöntemidir.

Kabaca gelir elde edilmeyen dönemlerde tasarruf yapma yöntemi olarak da bilinmektedir. Belirli bir planla sahip olunan hisselerden gelir elde edilmesi işlemidir.

Temettü Emekliliği Nasıl Planlanır?

Temettü emekliliği planı oluştururken dikkat edilmesi gereken 2 önemli faktör vardır: Plan kaç yıllık olacak ve her ay ne kadar bütçe ayırabileceksiniz?

Temettü emekliliğinde temel olarak yapılan iş, para biriktirmektedir. Örnek verecek olursak; diyelim ki başlangıçta 10 yıllık bir temettü emekliliği planı yaptığınızı varsayalım...

Bu planda, ilk yılda aylık 1.000 TL ve toplamda 12.000 TL yatırım bedeli belirleyelim. Yani, yıllık bazda 12.000 TL'lik hisse almış olalım. 10 yıl sonra yapılan bu yatırımın, o zamanki güncel rakamlarla işe yarar bir miktara gelmesi için, her yıl yatırım bedelinin gelir artış oranı ya da enflasyon oranında artırılması gereklidir.

Bu artırımlar yapıldığında, temettü gelirleri de sizlere kâr bırakacak şekilde yatırılmaktadır. Ancak bu noktada fonlarınızın yönetimi tamamıyla size kalmıştır.

Temettü Emekliliği İçin Hangi Şirketler Tercih Edilmeli?

Temettü emeklisi olabilmek için Borsa İstanbul'da işlem gören şirketler arasında en verimli olanlar tercih edilmelidir. Şirketlerin en az 5 yıllık geçmiş verilerini araştırarak, güvenilir ve düzenli olarak büyüyen şirketleri tercih etmek en mantıklı seçenek olacaktır.

Öte yandan yine şirketlerin son 5 yıla ait temettü bilgilerini inceleyerek en yüksek temettüyü veren hisseleri seçmek de dikkat edilmesi gereken kriterler arasındadır.

Ekonomi Haberleri