Temmuz Ayı Öncesinde Emekli Zammı Tablosu Çizildi! SSK Bağkur Emeklisini Asgari Ücret Zammı Heyecanlandırdı

Asgari ücret zammının açıklanmasının ardından, emekli maaşlarına ne kadar zam yapılacağı merak konusu oldu.

Emekli ve memur maaşlarına temmuz ayında zam yapılacak. Temmuz zammı öncesinde, doğrudan 7 milyon çalışanı ilgilendiren ancak dolayı olarak çok daha fazla sayıda kişinin merakla beklediği asgari ücret zammı da geçtiğimiz günlerde netlik kazandı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun üçüncü toplantısının ardından kameraların karşısına geçen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücrete yüzde 34 zam yapıldığını duyurdu. 8 bin 506 TL olan asgari ücretin yüzde 34’lük artış neticesinde 11 bin 402 TL seviyesine yükselmesinin ardından, emekli zammı da araştırılıyor.

Emekli Zammı Ne Zaman Açıklanacak?

Kurban Bayramı öncesinde milyonlarca asgari ücretlinin merakla beklediği zam oranının açıklanmasının ardından, emekli zammının ne zaman ilan edileceği de merak ediliyor. Memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam hesaplanırken altı aylık enflasyon verileri oldukça belirleyici oluyor. Bu nedenle, temmuz ayında haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından emekli zammı belli olacak.

Haziran Enflasyonu Açıklandı Mı?

Haziran ayı enflasyonun hangi tarihte açıklanacağına dair emekliler ve memurlar araştırmaları sürdürüyorlar. TÜİK, her ayın ilk günlerinde bir önceki ayın enflasyon rakamlarına dair bilgi veriyor. Haziran ayı enflasyonu ise 5 Temmuz’da açıklanacak.

Emekliler İçin Beş Aylık Zam Oranı

Haziran ayı enflasyon verileri açıklanmadığı için henüz altı aylık enflasyon oranı belli olması ancak ocak-mayıs dönemi enflasyon verileri ile beş aylık zam hesaplandı. Söz konusu hesaplamaya göre, SSK ve Bağ-Kur emeklileri beş aylık zam oranı yüzde 15,26 oldu.

Emekli Zammı Ne Kadar Olacak?

Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından emekli maaşlarına yapılacak zammın netlik kazanması beklenirken, asgari ücrette yüzde 34’lük artış sağlanmasının ardından emekli maaşları için de farklı oranlar üzerinden hesaplamalar hız kazandı. Bu kapsamda, asgari ücrette olduğu gibi emekli maaşlarında da yüzde 34’lük bir artış olması durumunda, en düşük emekli maaşının ne kadar olacağı merak ediliyor. 5.500 TL tutarındaki en düşük emekli maaşı önceki aylarda 2.000 TL artmış ve 7.500 TL seviyesine yükselmişti: 7.500 TL’lik en düşük emekli maaşına yüzde 34 zam yapılması durumunda, bu tutar 10.050 TL seviyesine çıkacak.

Ekonomi Haberleri