Yargıtay'dan Emsal Konut Kararı! Herkesin Yaptırdığı O Basit Tadilatın Cezası Çok Büyük

Yargıtay'ın vermiş olduğu karar tüm ev sahiplerini ilgilendiriyor. Evinin balkonunu odasına ya da mutfağa katanlar, balkonuna cam yaptıranlar... Yıkım kararı alınabilir!

6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerde 11 il kötü etkilenmiş ve çok sayıda bina yıkılmıştı. İnsanların ölümüne sebebiyet vermesi gerekçesiyle yıkılan binalarla ilgili başlatılan soruşturmaların devam ettiği bugünlerde yeni bir emsal karar çıktı.

Depremin ardından günceme gelen “cam balkon” konusu, büyük bir tepki uyandırdı. Konuyla ilgili olarak cam balkonların yasal olup olmadığı sorgulandı. Balkonların camla kapatılması ya da mutfağa dahil edilmesi gibi çeşitli konularla ilgili Yargıtay, emsal bir karar açıkladı.

İzinsiz Tadilat Yapılmış!

11 ilde yüzlerce binanın yıkılmasına neden olan Kahramanmaraş merkezli depremlerde, binaların çoğunda izinsiz tadilat yapıldığı kaydedildi. İzinsiz tadilatların yapıldığı ortaya çıkınca da vatandaşlar cam balkon uygulamalarının uygun olup olmadığını araştırmaya başladı.

Özellikle deprem riskinin yüksek olduğu illerde yapılan izinsiz tadilatlar, son günlerde endişeleri de beraberinde getirdi. Birçok kişi binasında yapılan bu tip değişiklikleri şikayet yoluyla mahkemelere taşırken, cam balkonların yasal olup olmadığı da belli oldu.

Cam Balkonlar Yasal mı?

Herhangi bir balkonun camla kapatılması ya da balkonun mutfağa dahil edilmesi konusu, aslında vatandaşın yaşadığı binaya da bağlıdır. Herhangi bir kiracı ya da ev sahibi, eğer dairesine cam balkon yaptıracaksa ya da balkonu bir odaya veya mutfağa dahil edecekse; diğer dairelerden izin almalıdır.

Balkonlar, binalarda ortak alanlar olarak kabul edilir ve bu nedenle de binada yaşayan diğer kat maliklerinin yüzde 80’inden yazılı izin almalıdır. Örneğin, 10 daireli bir apartmanda yaşayan kişinin, toplam 8 daireden yazılı izin alması gerekmektedir.

Kanunlar Ne Diyor?

Cam balkonlara yönelik Kat Mülkityeti Kanunu 19. Maddesi de önemli bilgiler içermektedir. Maddeye göre cam balkon yapılması ya da balkonun odaya dahil edilmesi için, ana gayrimenkulün mimarı durumu ve bakımına dikkat edilmelidir. Kat maliklerinin yüzde 80’inin onayını almadan hiçbir değişiklik yapılamayacağı maddede net bir şekilde yer alıyor. İşte o kanun:

"Kat malikleri, ana gayrimenkulün bakımına ve mimari durumunun korunmasına dikkat etmek zorundadır. Bir kat maliki, bütün kat maliklerinin %80'inin yazılı onayını almadan ortak alanlarda inşaat, onarım veya renk değişikliği yapamaz."

Öte yandan binanın dış görünüşündeki değişikliklerin de projede yer almadığı sürece yapılamayacağı ve çoğunluk onay vermedikçe de yasak olduğuna karar verildi. Bu yüzden de cam balkon eklemek, balkon-oda arasındaki duvarı yıkmak gibi işlemler izin almaksızın yasa dışıdır. Yapılan değişikliklerin tekrar düzeltilmesi istenebilir.

Noter Onayı Kritik Öneme Sahip!

Kanunda yer alan maddeye de göre tüm bu tip tadilat ve değişiklikler, tüm binadaki kat maliklerinin yüzde 80’inin onayı alınmadığı sürece yasal değil. Yani, tüm bu değişikliklerin yasal izinlerle yapılması gerekiyor. Eğer yasal izin alınmazsa, yapılan değişikliklerin eski haline getirilmesi için yıkım kararı çıkarılabilir. Bu noktada da yapılan işlemin geri alınması, dosya masrafları, yıkım masrafları ve çeşitli kalemlerde ödeme yapılacağından, cezasının büyük olduğunu söylemek mümkün.

Bir diğer yandan, komşunun şikayeti üzerine açılan davada, izinsiz olarak cam balkon yaptırmanın cezası da 18 bin 452 TL olarak belirlendi.

Ekonomi Haberleri