Yumurta Fiyatlarında Büyük Artış! Fiyatlar Yükselmeye Devam Edecek

2022'de dünya çapında ciddi bir kuş gribi salgını yaşandı. 2023 yılının ilk aylarında Türkiye'de de hastalık ortaya çıktı. Mart ayının ortasına gelindiğinde, marketlerde adeti 1,75-2 lira olan yumurtanın fiyatı 3 TL'ye...

2022'de dünya çapında ciddi bir kuş gribi salgını yaşandı. 2023 yılının ilk aylarında Türkiye'de de hastalık ortaya çıktı. Mart ayının ortasına gelindiğinde, marketlerde adeti 1,75-2 lira olan yumurtanın fiyatı 3 TL'ye çıktı.

Denizli'de yaklaşık 1,5 milyon, Afyonkarahisar Başmakçı bölgesinde ise yaklaşık 5 milyon yumurta tavuğu itlaf edildi. Karantina altında olduğu ve takip edildiği ifade ediliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın verilerine göre, Afyonkarahisar, 16,8 milyon ton yumurta tavuğu varlığı ile Türkiye'de lider durumda ve yüzde 13,9 paya sahip. Bu salgın, Türkiye'nin yumurta sektörü için büyük bir kayba sebep oldu ve fiyatların artmasına neden oldu.

Yumurta üretiminde yaşanan itlafın etlik tavuk alanını etkilemediği kaydediliyor. Ancak, Afyonkarahisar'ın yumurta üretimindeki lider konumundan dolayı itlafından sonra fiyatlarda yükseliş görülüyor. Marketlerde ocakta adedi 1,75-2 lira olan yumurtanın fiyatı mart ortasında 3 TL'ye çıktı. Bölgenin karantina altında olması sebebi ile hastalık geçene kadar yumurta fiyatlarında yükseliş bekleniyor.

Ekonomi Haberleri