Zam Sonrası O Ödemeler de Arttı! Gençlere Artık 11 Bin 402 TL Verilecek

Asgari ücret zammının açıklanmasının ardından, farklı ödemeler ile ilgili hesaplar hız kazandı.

Doğrudan 7 milyon çalışanı ilgilendiren ancak dolaylı olarak özel sektörde ve farklı kurumlarda çalışan çok sayıda kişinin yakından takip ettiği asgari ücret zammı geçtiğimiz günlerde açıklandı. Asgari ücret, yüzde 34 oranında artış ile birlikte 8.506 TL’den 11.402 TL’ye çıktı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun üçüncü toplantısının ardından kameraların karşısına geçen Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Vedat Işıkhan’ın milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücret zammını açıklaması ile birlikte, çeşitli ödemeler de merak konusu oldu. Bu çerçevede, farklı ödemelerde ne kadar artış yapılacağı araştırılıyor.

Gençlere 11.402 TL Ödeme Müjdesi

Kurban Bayramı’na günler kala asgari ücret zammı açıklandı. Memur ve emekli maaşları ise Kurban Bayramı’nın ardından 5 Temmuz’da açıklanacak haziran ayı enflasyon rakamları sonrasında belli olacak. Haziran ayı enflasyonu için bekleyiş devam ederken, çeşitli ödemeler için araştırmalar yapılıyor. Bu kapsamda, asgari ücretin yüzde 34 oranında artıması ile birlikte, stajyer ücretleri de yükseldi. Kamu kurumlarında Ulusal Staj Programı kapsamında staj yapan gençlere asgari ücret kadar ödeme yapıldığı için söz konusu staj ücretleri de 11 bin 402 TL seviyesine çıktı.

Stajyer Ücretleri 2023

Kamu kurumlarında Ulusal Staj Programı çerçevesinde gençlere asgari ücret kadar ödeme yapılırken, stajyerlerin en düşük ücreti 20'den az personeli olan yerlerde bin 276 liradan bin 710 liraya, 20'den çok personeli olan yerlerde 2 bin 552 liradan 3 bin 420 liraya çıkacak. Kalfalık yeterliliğini kazananlara ise 4 bin 253 lira yerine 5 bin 701 lira ödeme yapılacak. Asgari ücret zammının açıklanması ile birlikte, kamu kurumlarında staj yapan gençler de temmuz ayından sonra 11.402 TL alacaklar.

Maaş Zamları Ne Zaman Belli Olacak?

Asgari ücretin yüzde 34 oranında artması ve 11 bin 402 TL seviyesine yükselmesi, asgari ücret zammı ile birlikte stajyer ücretlerinin de belli olması ile birlikte, emekli ve memur maaşları için heyecanlı bekleyiş başladı. Emekli ve memur maaşları geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi enflasyon verilerine göre belirlenecek. Ocak ve temmuz ayında yapılan zamlarda altı aylık enflasyon verilerine bakıldığı için haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından milyonlarca emeklinin ve memurun beklediği maaş zammı duyurusu gelecek.

Ekonomi Haberleri