2023 Arabulucu Masrafı Ne Kadar? Kira Anlaşmazlıkları Nasıl Çözülecek?

2023 yılında Türkiye'de kira anlaşmazlıkları için yeni bir düzenleme hayata geçirilecek. Kiracısı ile anlaşmazlık yaşayan ev sahipleri artık hemen dava açamayacaklar, öncelikle arabulucu mekanizmasını kullanmak zorunda kalacaklar....

2023 yılında Türkiye'de kira anlaşmazlıkları için yeni bir düzenleme hayata geçirilecek. Kiracısı ile anlaşmazlık yaşayan ev sahipleri artık hemen dava açamayacaklar, öncelikle arabulucu mekanizmasını kullanmak zorunda kalacaklar. Bu sayede, hukuk sistemi üzerindeki baskı azaltılmaya çalışılacak.

Peki, 2023 arabuluculuk masrafı ne kadar tutacak? Arabulucu ile ne kadar sürede problem çözülecek, ev sahipleri ya da kiracılar ne zaman dava açabilecekler? İşte tüm merak edilenler!

Kira Zammı Problemine Çözüm: Arabulucu

Kira anlaşmazlıkları arasında en sık yaşanan sorun kira zammı. Ancak yüzde 25 kira zammı sınırlandırması uygulaması bu soruna az da olsa çözüm getirdi. Fakat 1 Temmuz 2023'ten itibaren bu sınırlandırma kalkacak ve son 12 aylık TÜFE oranı kira zammı olarak uygulanacak. Eğer bu uygulama Nisan ayında da geçerli olsaydı, ev sahipleri bu ay kiraya yüzde 70 zam yapabileceklerdi.

Tüm bu sorunlar için arabulucu mekanizması ile çözüm aranacak ve mahkemelerin iş yükü azaltılacak.

1 Eylül'den İtibaren Başlayacak

2023 yılında kira anlaşmazlıkları için arabulucu mekanizması devreye girecek. Sistem nasıl işleyecek? Uyuşmazlık yaşayan taraflar arabulucu mekanizmasını kullanacak. Arabulucu, tarafların öncelikle bir ön görüşme yaparak bilgilendirmesini yapacak ve uyuşmazlıkla ilgili bilgi alacak.

Daha sonra taraflar bir toplantı tarihi belirleyecek ve arabulucunun yönetiminde uyuşmazlık konusu müzakere edilecek. Müzakereler sonucunda tarafların menfaatine uygun bir çözüm yöntemi bulunursa uyuşmazlık anlaşma ile sonuçlanacak.

Arabulucu ve tarafların iştiraki ile bir anlaşma tutanağı düzenlenecek ve imzalanacak. Bu anlaşma tutanağı mahkeme ilamı niteliğinde olduğu için üzerinde anlaşılan konuda artık dava açılamayacak. Arabulucu masrafı ise 2023 yılından itibaren taraflarca karşılanacak.

2023 Arabulucu Masrafı Ne Kadar? Taraflar Kaç TL Ödeme Yapacak?

2023 yılında yürürlüğe girecek olan yeni düzenleme ile ev sahipleri ve kiracılar arasındaki kira anlaşmazlıkları arabulucu tarafından çözülecek. Peki, arabulucu masrafı ne kadar olacak?

Taraflar arabulucuya başvurduklarında herhangi bir ücret ödemeyecekler. Arabulucunun yönlendirmesiyle taraflar arasında anlaşma sağlandığı takdirde, arabulucu ücreti Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Ücret Tarifesi üzerinden yarı yarıya ödenecek. Ancak, bu ücret henüz belirlenmediği için şimdilik net bir rakam konuşmak mümkün değil. Söz konusu ücretin önümüzdeki aylarda Adalet Bakanlığı tarafından belirlenmesi bekleniyor.

Güncel Haberleri