Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Tarihi Elektrik Fabrikası’nı 29 Ekim 2016 tarihinde açmayı planladıklarını belirtti.
Tarihi Elektrik Fabrikası’nın inşaat alanında incelemelerde bulunan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Tarihi Binanın inşaatını Ağustos ayı sonunda bitirmiş oluruz. 29 Ekim gibi özel ve anlamlı bir günde de açılışını yapmayı planlıyoruz." dedi.
SEÇİM VAADİNİ YERİNE GETİRİYOR
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 1937’de Edirne’nin elektrik ihtiyacını karşılamak için bir İtalyan firmaya yaptırılan Tarihi Elektrik Fabrikası’nın 1965’te elektrik üretimine son verdikten sonra bir müddet Edirne Belediyesi Makine Bakım Atölyesi olarak kullandığı bilgisini vererek, "Sonra burası da terk ediliyor. Aşağı yukarı 20 yıl civarında yalnız, kimsesiz, bakımsız kalıyor. Bu bina, hem Edirnelilerin hem de Edirne’ye gidip gelen bütün misafirlerin dikkatini çekiyordu. Niye bir şey yapılmıyor diye. Ben yerel seçimlerde dile getirmiştim. Eski elektrik fabrikasını kültür merkezi ve nikah salonu yapmak, 43 seçim vaadimizden biriydi. O zamanlar benim için 'yapamaz, yalan söylüyor' diyen arkadaşlar olmuştu. Bugün geldiğimiz noktada binanın çatısını kapattık. Bu özel bir gün. Çünkü, inşaatlarda ince işlere geçilmeden önce kaba inşaatın son aşaması çatının kapanmasıdır. Çatı kapandı mı bilin ki işler daha hızlı yürür." dedi.
UZMANLAR PROJE DANIŞMANLIĞI YAPTILAR
Basın mensupları ile binadaki inşaat işlerini inceleyen Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, "Yine bu bina çok uzun yıllar ihmal edilmiş, bakımı yapılmamış olmasından dolayı hem depreme dayanıklılık açısından binanın statiğinin güçlendirilmesi gerekiyordu. Onlar çok uzun zaman aldı. Burada çok özel yöntemler kullanıldı. Kamuoyuna çok fazla yansıtmadık ama müteahhit firma sürekli İstanbul Teknik Üniversitesi’nin bilim adamlarıyla ortak çalıştı. İTÜ’nün hocaları proje danışmanlığı yaptılar. Onların burada yaptığı yönlendirmelerle işler yürüdü. Sonuçta ortaya çok temiz çok sağlam bir iş çıktı. Bugün gördüğünüz gibi çatımız kapandı. Ama daha katman katman farklı malzemelerle kaplanması işi devam edecek. Ses yalıtımı, su yalıtımı, ısı yalıtımı olacak." şeklinde konuştu.
TARİHİ DOKUSU YAŞATILACAK
Binanın iç ve dış cephesinde bir değişikliğe gitmediklerini orijinal halini koruduklarını kaydeden Gürkan, "Bu binanın bir örneği de Balıkesir’de var. Ama orada bina içinde farklılıklar yapılmış. Orada binanın içine girenler, yeni modern betonarme bir bina içerisine girdiklerini hissediyorlar. Burada o olmayacak. Burada misafirler, ve seyirciler, her an tarihi bir dokunun içerisinde olduğunu hissedecekler. Bu en çok özen gösterdiğimiz hususlardan birisiydi. Bu binanın bitiminden sonra bazı birimlerimizi de burada yapılandıracağız. Mesela ilk başta Belediye Nikah Memurluğu buraya taşınacak. Nikahları sürekli burada yapacağız. Yani bina bitiminden sonra sürekli kullanımda olacak." dedi.
Başkan Recep Gürkan, binaya ait bahçenin de düzenleneceğini, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun daha önce onaylamış olduğu peyzaj projesi ile peyzajını yapacaklarını söyledi.
Gürkan, eski elektrik fabrikasının restorasyon ihalesine KDV Dahil 1 milyon 820 bin liraya çıkıldığını ve ihale sonucunda binanın restorasyon işinin yüklenici firmaya KDV hariç 1 milyon 287 bin liraya verildiğini belirtti.
Belediye Başkanı Gürkan, bahçe düzenlenmesi hariç, ağustos ayı sonunda bitirilmesi hedeflenen binanın ismini de, kamuoyuna soracaklarını ve buna göre belirleyeceklerini kaydetti.
EdirneJetHaber Haber Merkezi