Geçtiğimiz gün Edirne'de gerçekleştirilen "Su Taşkınları ve Bölgesel Çözümleri" paneline konuşmacı olarak katılan Bulgar inşaat mühendisi Rumen Markov, özel şirketleri tarafından üç ülkeyi kapsayacak ve taşkın sorununu çözüme kavuşturacak 5 milyar dolarlık "Tre-Rivers (Trakya'nın Nehirleri)" projesinden bahsetti.
15 tonluk gemiler çalışacak
Projenin amacının üç nehrin taşkınlarını önlemek olduğunu belirten Markov, "Proje taşkınları önlemenin yanı sıra kurak zamanlarda toprakların sulanmasını da sağlayacak. Aynı zamanda projemiz ile 15 tonluk gemilerin Svilengrad'dan Ege Denizi'ne kadar geçebilecek, kanal boyunca deniz kentler olacak ve bu kentlerde balıkçılık yapılabilecek. Bu zamana kadar taşkınlar konuşuldu ama engel olunamadı. Biz bunu engelleyeceğimizin teminatını veriyoruz. Sofya'daki bürokrat ve temsilciler projeyi destekleyerek, bunun gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi. Üç ülkenin nehir yapısını inceledik, görüşmeler gerçekleştirdik ve bu projeyi hazırladık. Bu belki de bin yıl önümüzü görmemizi sağlayacak bir proje." ifadelerini kullandı.
"Ekonomik getirisi var"
Proje fikrinin mevcut tren hattından esinlenildiğini vurgulayan Markov, projenin üç ülkeye getirisinin fazla ve şuanda teklif aşamasında olduğunu vurguladı. Markov, proje kapsamında Feres kentinde bir liman tasarlandığını ve ek bir demir yolunun yapılacağından bahsederek, "Ege Denizi ve Baltık Denizi bağlantısı dışında yüklerin Türkiye'den alınarak Avrupa’ya kadar gitmesi durumu var. Ekonomik bir proje. Yatırımların geri alınabilmesi için ekonomik bir beklenti de var." ifadelerini kullandı.
Yeni barajların yapımı
Proje ile taşkın sularının yapılacak limana toplanarak oradan Ege Denizi'ne aktarılacağını vurgulayan Markov, "Bu projeyle taşkınlar kesinlikle yaşanmayacak. Bir adet baraj Türkiye sınırlarına düşünülüyor. Yapılacak büyük kanallar sayesinde taşkın suları, Edirne'ye girmeden kanala hapsedilmiş olacak." dedi.
5 yılda bitecek
Markov, Gündem Gazetesi'ne yaptığı açıklamada proje kapsamında enerji santrali ve yeni köprülerinde inşasının düşünüldüğünü söyledi. Markov'un verdiği bilgiye göre proje, 5 yılda bitirilecek. Projenin ayrıntılarına göre Meriç Nehri'ne alternatif olacak kanalın Pityon'a kadarki bölümü Yunanistan'da, Pityon'dan sonraki bölümü ise Türk topraklarında olacak. Kanalın bazı bölümlerine limanlar inşa edilecek.