Selimiye Camii Meydanı'nda gömülü halde bulunan Yemiş Kapanı Hanı'nın gün yüzüne çıkarılması için 2013 yılında başlanan kazı çalışmalarının ardından Meydan yeniden düzenlenerek görüntü kirliliği ortadan kaldırılacak.
Edirne Belediyesi, 2015 yılında Selimiye Camii Meydanı'nı yeniden düzenlemek için bir proje hazırlamıştı. Edirne Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu alan için koruma kararı vermişti. Vakıflar Genel Müdürlüğü, hanı yeniden ihya etmek için, koruma kararını Kültür Varlıklar Yüksek Kuruluna götürerek itiraz etmişti. Yüksek Kurul, itirazı kabul etmiş ve koruma kararını kaldırmıştı.
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 14 metre yüksekliğindeki Yemiş Kapanı Hanı'nın yeniden ihya edilmesinin, Selimiye Camii'nin silueti bozacağını ayrıca UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nden çıkarılabileceğini öne sürerek, Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'nun iptal kararına itirazda bulunmuştu. Selimiye bahçesindeki çalışmalar, 2016 yılının ağustos ayından itibaren durdurulmuştu.
TARAFLAR ANLAŞTI
Yıllardır Selimiye Camii önünde görüntü kirliliğine neden olan bölge için taraflar arasında anlaşma sağlandı. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem ile yaptıkları anlaşma gereği hanın restitüsyon ve restorasyon projelerinin yapılmasına, ihyasının ise daha sonra değerlendirilmesine karar verildiğini söyledi.
Belediye Başkanı Gürkan; rekreasyon projesinin 2017 yılında Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylandığını ve 5 proje ödülü aldığını söyledi. Proje amacının Selimiye'nin etrafını yaya bölgesi haline getirerek yalın bir peyzaj projesi uygulamak ve Selimiye'nin muhteşemliğini ortaya çıkarmak olduğunu anlatan Gürkan: "Yemiş Kapanı Hanı kurtarma kazısı yapıldı. Temel donatıları ortaya çıktı. Sinan'ın su yolları ortaya çıktı ve burası için bölge koruma kurulumuz koruma ve konservasyon kararı aldı. Ardından yüksek kurul, Vakıflar Genel Müdürlüğü talebi üzerine konuyu görüştü ve Yemiş Kapanı Hanı'nın koruma ve konservasyon kararı iptal edildi. Ardından mahkeme başladı." dedi.