Artık Onlar da Disiplin Suçu Sayılacak! Disiplin Yönetmeliği Değişti

Çağımızın en büyük tehlikelerinden olan 'akran zorbalığı' ve 'siber zorbalık' ile ilgili harekete geçildi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), liselerde yürütülen disiplin yönetmeliğini değiştirdi.Özellikle liselerde görülen...

Çağımızın en büyük tehlikelerinden olan 'akran zorbalığı' ve 'siber zorbalık' ile ilgili harekete geçildi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), liselerde yürütülen disiplin yönetmeliğini değiştirdi.

Özellikle liselerde görülen “akran zorbalığı” ve “siber zorbalık” disiplin suçları arasına alındı. Arkadaşlarının veya öğretmenlerinin görüntülerini izinsiz çeken ve paylaşanlar da bundan böyle disipline gidecek.

Liselerde bu zorbalıkları yapan şahıslar disiplin kuruluna sevk edilecek.

Yeni Disiplin Yönetmeliği Resmi Gazete'de

Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmeliğe göre, bir başka öğrencinin sosyal ya da duygusal gelişimini olumsuz etkileyecek şekilde akran zorbalığı yapmak disiplin işlemlerinden sayılacak.

Yönetmeliğe göre; öğrencilerin, çalışanların, öğretmenlerin ve okul yöneticilerinin izinsiz görüntülerini çeken, kaydeden ve paylaşan kişiler disiplin cezası alacak.

Sosyal medyadan, Okul dışında yapılan tehdit veya hakaretler de disiplin suçu kapsamına alındı.

Tütün Mamulünü Taklit Etmek de Disiplin Suçu Oldu

Yeni yönetmelik kapsamında; Tütün içermeyen ancak tütün mamulünü taklit eder tarzda kullanılan her türlü ürünü bulundurma ya da kullanma da disiplin suçu sayılacak.

Akran Zorbalığı Nedir?

Akran zorbalığı, okulda bir öğrencinin veya öğrencilerin bir başka öğrenciyi ya da öğrencileri, tekrarlayan aralıklarla olumsuz etkilere maruz bırakmasıdır. Bu durum, hem zorbalığa uğrayan hem de zorbalık uygulayan çocuklar için olumsuz sonuçlara sebebiyet vermektedir.

Siber Zorbalık Nedir?

Siber zorbalık, dijital teknolojiler kullanılarak yapılan zorbalıktır. Bu zorbalıklar cep telefonları, oyun platformları, mesajlaşma platformları ve sosyal medya aracılığı ile yapılmaktadır.  Zorbalık yapılan istenilen kişileri utandırmaya, kızdırmaya ya da korkutmaya yönelik olarak tekrarlanan bir davranıştır.

Güncel Haberleri