1-3 Ekim tarihlerinde Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen Uluslararası Marmara Urban Forum'a Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan konuşmacı olarak katıldı. Vatandaşın belediyeye karşı sorumluluklarını iyi bilmesi gerektiğini belirten Gürkan: "Elektrik kesiliyor, beni arıyorlar. Elektrik bizim işimiz değil." dedi.
Uluslararası Marmara Urban Forum'da konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, katılımcılara Edirne ve belediyenin kent merkezinde yaptığı çalışmaları sunumlarla anlattı. Belediyeciliğin en zor mesleklerden biri olduğunu söyleyen Gürkan: "Yaptığınız hemen unutuluyor. Mesela muhteşem bir park yaptınız, 'Başkan çok güzel bir park yaptı' diyen 10 kişiye rastlayamazsınız. 'Zaten yapman gerekiyordu, senin görevin, sana o yüzden oy verdik.' deniyor. Ama o parkın yolları bozulursa çok daha fazla konuşuluyor." dedi.
"ELEKTRİK BİZİM İŞİMİZ DEĞİL"
Vatandaşın belediyeye karşı sorumluluklarını iyi bilmesi gerektiğini belirten Gürkan: "Elektrik işlerinin belediyede olduğunu sanan vatandaşlar var. Elektrikler her kesildiğinde bana 100'e yakın tweet gelir. Bu tweetlere bıkmadan usanmadan cevap veririz. Bundan yaklaşık 1 ay önce bir üniversiteli öğrencimiz, karanlık bir fotoğraf paylaşarak, 'Başkan elektrikler 2 saattir kesik, neden kesildi, neden gelecek?' demiş. Arkadaşlarım hemen cevap verdi; 'Elektrik bizim işimiz değil, Tredaş bakıyor, numarası 186' diye. Cevap; 'İyi de kardeşim, biz Tredaş'a oy vermedik, size oy verdik. Siz niye arayıp sormuyorsunuz?'. Vatandaş belediyeden hizmeti tam ve eksiksiz olarak bekliyor. Bunda da haklılar. Ama vatandaşın hem kente hem de belediyeye karşı sorumluluklarını yerine getirme noktasına baktığımızda arada uçurumlar var." diye konuştu.
"AVRUPA'DA KURALLAR HERKESE UYGULANIYOR"
Türkiye ve Avrupa ülkelerindeki yerel yönetimler bazındaki uygulamalara değinen Gürkan: "Hani çok söylenir ya; 'Avrupalılar medeni, eğitimli, kültürlü.' gibi. Emin olun hiç değil. Avrupa'da da kurallar aynı, cezalar aynı. Avrupalı insanlarla bizim aramızda tek fark var: Avrupa'da kurallar istisnasız herkese uygulanıyor. 'Başkanın yakınıyım, aynı partidendik' yok. Kim olursa olsun, hata yapan herkese kural uygulanıyor. Mesela belediye diyor ki; 'Ben senin çöplerini 6'da alacağım. Çöplerini 6'ya çeyrek kala ve 6 arası çıkarabilirsin. 6'ya 20 kala çıkarırsan 120 euro ceza; 6'yı 6 geçe çıkarırsan 120 euro ceza.' Bunu Türkiye'de hangi il olursa olsun uyguladığımızı düşünebiliyor musunuz? Cezalar herkese eksiksiz bir şekilde uygulandığı için Avrupa'ya gittiğimizde yollarda çöp görmüyoruz, kırmızı ışıkta herkes duruyor. Ben asıl dönüşümün bu zihniyeti reforme ederek başlaması gerektiğini düşünüyorum." dedi.