Beyaz Eşyada Yeni Dönem! Yılda Bir Kez Eski Eşyanızı Değiştirebileceksiniz

Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Yönetimi Hakkında Yeni Yönetmelik Resmi Gazetede yayınlandı. Yayınlanan karara göre mağazalar artık yenilenmiş elektronik eşya ithal edebilecek. Alınan karar kapsamında elektronik eşya...

Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Yönetimi Hakkında Yeni Yönetmelik Resmi Gazetede yayınlandı. Yayınlanan karara göre mağazalar artık yenilenmiş elektronik eşya ithal edebilecek. Alınan karar kapsamında elektronik eşya üreticileri yılda en az bir kez eskiyen ürünleri geri almak için kampanya düzenleyecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından alınan karar kapsamında atık elektrikli ve elektronik eşyalar ithal edilebilecek.

Eskiyi Getir, Yeniyi Götür Kampanyası

Alınan karar kapsamında elektronik eşya üreticileri yılda en az bir kez marka ve model fark etmeden eskiyen ürünleri geri almak için kampanya düzenleyecek ve bu kampanyayı sosyal medya üzerinden duyuracak. Türkiye’de yerleşik olmayan üreticiler tarafından piyasaya elektrikli ve elektronik eşya arz eden üreticiler Türkiye’ye yetkili temsilci atamak zorunda kalacak. Diğer yandan elektrikli ve elektronik eşyalarda bazı zararlı maddelerin kullanımının kısıtlanmasıyla ilgili de yönetmelik yayınlandı.

Hangi Ürünler İthal Edilebilecek?

Alınan karar kapsamında yönetmelikte oldukça geniş kapsamlı ürünlerin ithaline izin verilirken özellikle EEE ve AEEE ithaline izin verilmektedir. Ayrıca yönetmelik ekleriyle bu gruplardan hangilerinin yönetmelik kapsamında olduğuna dair detaylı ayrımlarda yer alıyor. Bu ayrımlarda da geniş bir listeye yer verildiği ve tüketicilerin genelde çok kullandığı ürünlerin olduğu gözlemlendi. Yönetmelik Ek 1A kapsamında Büyük ev eşyaları, küçük ev aletleri, bilişim ve telekomünikasyon ekipmanları, tüketici ekipmanları, aydınlatma ekipmanları, elektrikli ve elektronik aletler (büyük ve sabit sanayi aletleri hariç), oyuncaklar, eğlence ve spor ekipmanları, tıbbi cihazlar, izleme ve kontrol aletleri, otomatlar ithal edilebilecek.

Güncel Haberleri