Bina Dayanıklılık Testi Nasıl Yapılır? Bina Dayanıklılık Testi Ne Kadar?

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 kenti vuran depremlerden sonra çok sayıda şehirde binlerce bina yıkılırken, deprem endişesi yaşayan vatandaşlar ise bina deprem dayanıklılık testi için araştırma yapmaya başladı.Özellikle...

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 kenti vuran depremlerden sonra çok sayıda şehirde binlerce bina yıkılırken, deprem endişesi yaşayan vatandaşlar ise bina deprem dayanıklılık testi için araştırma yapmaya başladı.

Özellikle deprem riski taşıyan kentlerde tercih edilen bina dayanıklılık testi, diğer kentlerde de eski yapı olması veya kolonlarda meydana gelebilecek hasarlar sebebi ile yaptırılıyor. 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli yaşanan 7.7. ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerden sonra bina dayanıklılık testi araştırmaları hızlandı.

Bina Dayanıklılık Testi Nasıl Yapılır?

Deprem bina testi için tercih edilebilecek iki seçenek var.

Bunlardan ilki 6306 sayılı Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanun kapsamında bu işi yapan firmalar var ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın yetkilendirdiği ve internet sitesinde görülebilir. Bu resmi bir işlemde; 6306 sayılı yasa kapsamında başvurunuzu yapıyorsunuz binanız riskli ise 2 ay içinde binanın boşaltılması, yıkılması ve kendi imkanlarınız ya da bir müteahhitle anlaşıp binayı tekrar yapmanız gerekiyor. Bu seçenek yapınız riskliyse dönüşü olmayan ama hızlı sonuç veren bir sistem.

İkinci yöntemde, kişiler gayriresmi, kendi binasının durumunu öğrenmek için bir tespit yaptırabilir. Hem Bakanlık hem İMO'dan bu firmaları öğrenebilir ve binalarının durumunu tespit ettirebilirler. Kendileri daha esnek bir yol haritası çizebilir. Burada güçlendirme de değerlendirilebilir.

Bina Dayanıklılık Testi Ne Kadar?

Depreme dayanıklılık testi ücretleri de binanın yüksekliği ve özelliğine göre 20 bin TL'den başlayıp 100 bin TL'ye kadar çıkabiliyor.

Güncel Haberleri