Bostancı 4 Yılını Anlattı

Enez Belediye Başkanı Abdullah Bostancı, 10 Şubat 2018 Cumartesi günü düzenlediği toplantıda, yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. 

Enez Belediye Başkanı Abdullah Bostancı, 10 Şubat 2018 Cumartesi günü düzenlediği toplantıda, yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bostancı, 2014 yılında göreve geldiği günden bugüne Enez Belediyesinin bütçesini 6 katına çıkardıklarını açıkladı.

“MAZOT OLMADIĞINDAN CENAZEMİZ YOLDA KALIYORDU”

Gelişen Enez’i yaratmak için tekrar belediye başkanı olduğunu belirten Bostancı: "Geldiğimizde mali portre çok kötüydü. Enez Belediyesinin bütçesi 5 milyon TL idi. 54 kişi çalışıyor, borç yükünü topladığımızda 56 milyon TL. Bütçesinin en az 10 katı borç yükü görülüyor. Hazineye 10 milyon TL gibi borcu vardı. Toplam 66 milyon TL borcumuz vardı. Göreve geldiğimiz icra görevlileri kapı bekliyordu. Kasamızdan günlük gelen paramızı alıyorlardı. Belediyeye hiçbir şey kalmıyordu. Bunun böyle olmayacağını biliyorduk. Personele maaş veremiyorduk. Böyle bir belediye düşünün. Önce bunu düzelttik. Memurların ve işçilerin maaşlarını ödedik. 4 yıl içerisinde kış aylarında bazen gecikmeli ödediğimiz oldu. Şu anda çok net konuşuyorum; herkes tıkır tıkır 4 senedir maaşını alıyor. Belediyeye olarak çalışanların maaşlarını öder duruma geldik. Çöpler bir kamyonetle toplanıyordu. Çöp aracı yok, makam aracı yok. Hemen bu olaya el attık. Mehmet Müezzinoğlu’na gittik. Bize birkaç tane çöp aracı verdiler. İnanın cenaze arabamız yoktu. Mazot olmadığından cenazemiz yolda kalıyordu. Bunu 7’den 70’e herkes biliyor. İçerisinde şu anda 43 aracı olan araç parkımız var. Araç parkının yerini değiştirmek zorunda kalıyoruz. Bu aşamaya geldik." dedi.

“İŞSİZLİK ORANININ %10’UN ALTINA DÜŞTÜĞÜ TEK YER ENEZ”

Belediyeyi 54 personel ile devir aldığını ifade eden Bostancı: "Zaman zaman 400’ün üzerinde çalışan sayımız oluyor. Keşan’da Valimiz başkanlığında yapılan toplantıda İŞKUR Müdürü Enez’deki işsizlik oranını açıkladı. İşsizlik oranının %10’un altına düştüğü tek yer Enez. İşçi çalıştırmak için istihdam alanları yaratmamız gerek." dedi.

"SAHİL BÖLGELERİNE YAZIN İLBANK'TAN ÖDENEK ÇIKARILMALI"

Belediyecilik konusunda kendilerini geliştirdiklerini belirten Bostancı, bir taş ocağı kurduklarını ve taş ocağının çok güzel çalıştığını belirtti. Yazın genel nüfustan İlbank payı alamadıklarını söyleyen Bostancı: "Sahil bölgelerine yazın İlbank paylarından ödenek çıkarılmalı. Başka türlü hizmet edilmesi mümkün değil." ifadelerine yer verdi.

"TAŞ ALMAK YERİNE FABRİKA KURDUK"

Enez'in bütün yollarını yapmak için 35 milyon TL değerinde taş almaları gerektiğine dikkat çeken Bostancı, bunun yerine 3 milyon TL'ye taş fabrikası kurmayı hedeflediklerini, 2015 yılında fabrikayı kurduklarını söyledi. Bostancı: "450 bin TL’lik taş alınmış ödenmemiş. Biz taşı şu anda bugün 11 TL’ye veriyoruz. Fabrikanın iş hacmi 20 milyon TL. Şu anda bütçemiz 33 milyon TL. 2002’de bir milyon 508 bin TL bırakmışım. 2014 5 milyon TL bütçe ile aldım. Biz 4 senede 33 milyon TL’ye çıkarmışız. Bunlar kolay olmuyor. İktidar bize al şu parayı harca demiyor. Projen varsa ve bakanlığı ikna ediyorsan para veriyorlar. Projen yoksa ikna kabiliyetin yoksa para gelmiyor." şeklinde konuştu.

"İŞLER KOLAY YÜRÜMÜYOR"

Bostancı: "Pazaryeri bitmiş olmalıydı. Burada yerlerimizin tamamı sit alanı. Bir şey yapmak istediğimizde öncelikle sit kurullarına gönderiyoruz. Bugün aldığım karar 2 yıl sonra uygulamaya giriyor. İşler kolay yürümüyor. Kültür sarayı yapmak istedik. 1,5 yıldır kazıyoruz. Çok güzel, tarihi dokuya uygun bir bina. İçerisinde sinema salonları, kültür salonlarının olacağı, müzenin yer aldığı bir bina. Enez’de çıkan tarihi eserleri sergileyeceğiz. Biraz pahalı bir hizmet. Müze bin metre kare olacak. Pazaryerinde durum; bitti. 26 Şubat’ta kazmayı vuruyoruz. 15 Haziran’da açılışı var. Üstünü de projelendiriyoruz. 1,5 milyon TL civarında güneş enerjisi koyacağız." dedi.

"HEYKELLERİ HAZIRLIYORUZ, GİRİŞ TAKI YAPACAĞIZ"

Enez’in doğal güzelliklerini ortaya koyabilecek görseller yaratmak istediklerini dile getiren Bostancı: "Bir tane giriş takı yapmayı planlıyoruz. Çift kemerli olacak, kale girişine benzeyen bir yapı olacak. 11 metre yüksekliğinde. Açılışı 15 Haziran’da yapılacak. Çeşitli yerlere koyacağımız 16 heykelin bir kısmı bitti. Birkaç tanesini yerine koyacağız. 1456 Has Yunus Bey burayı aldı. Fatih Sultan Mehmet Bey de burada 3 gün kaldı. Has Yunus’un heykelini yerine koyuyoruz. Bir yel değirmeni yapacağız. Sahil ve şehir içerisindeki yolların %35’ini yaptık. Kalan kısmı zaman içerisinde yapacağız. Sahil asfaltını bitirdik. Çocuk parkı; 62 adet. Eleştirenler gelsin buyursun görsün. Şunu unutuyorlar; Enez’in 13 bin 500 dönüm imar alanı var. Keşan ilçesiyle eşitiz. Bizim ölçeğimizdeki ilçelerden daha fazla imar alanımız var. Sadece Enez içerisine bakmıyoruz. Eleştirenler senede 2 kez geliyor. Sosyal medyada bakıyorum Almanya’dan bir arkadaş sahildeki inekleri eleştiriyor. Burası çiftçi memleketi. Saros’u organik otellere çevireceğiz. Bazı şeyleri iyi düşüneceğiz. Bisiklet yolunu da yapıyoruz. 15 Haziran’da 10 projenin açılışını yapacağız." şeklinde konuştu.

“500 KİŞİYE MUTLAKA YER VERECEĞİZ”  

Bir konu üzerinde uzun yıllardır çalıştığını kaydeden Bostancı: "983 dönüm diye bilinen bir yer var. Burası mera. Mera vasfı kalmadığından belediye adına tapu olmuş. Bu yerin üzerinde yapılanmalar olmuş. 204 dönüme inmiş. Kısacası bu yeri geçtiğimiz gün Maliye Bakanımıza aktardık. Olumlu bir tavır koydu. Şu anda bu yerlerle ilgili mahkeme kararları olumlu. 1 ay içerisinde sonuçlanacak. Mera konunu gerçeğince bu yerleri alacağız. Buradan 500 kişiye mutlaka yer vereceğiz. Belediye meclisimizden geçerse bu karar bunu yapacağız. Seçime kadar bu çalışmayı gerçekleştireceğiz. Binasını kendisi yapsın. Enez’e hayırlı olsun." dedi.

"ENEZ YILI FİYASKO ÇIKTI"

Edirne İl Genel Meclisi tarafından 2017 yılının Enez Yılı ilan edilmesiyle ilgili konuşan Bostancı: "2017 Enez yılı ilan edildi. 2017 geçti, Enez bitti mi? İlan edildi de ne yapıldı? Hangi proje uygulandı? Arkadaşlar birbirine teşekkür ediyor. Enez halkı burada ama bu işler Edirne’de konuşuluyor. Bir arkadaşımız Enez’le ilgili toplantının Keşan’da yapılmasını söylemiş. Sevsinler seni. 2017 yılında bir şey mi yapıldı? Biz yıllardır yapılmayan bir festival yaptık. Festivale 20 bin insan geldi. 2017’yi Enez Yılı ilan edenler festivale katılmadı. Nasıl Enez Yılı ilan ettin? Önce Enez’de var olan etkinliklere katılmak lazım. Enez Yılı fiyasko çıktı. Biz belediye olarak imkanlarımızı zorladık ve güzel bir yaz geçirdik. Bu sene de 20-21-22 Temmuz’da festivalimizi yapmayı düşünüyoruz. Ancak tarih Kırkpınar’a göre değişebilir." dedi.

Bostancı şöyle devam etti: "Devlet yatırımlarından sahilde yararlandık. Limanda yapılan çalışma bizlerin ve iktidarın gücüyle oldu. Keşan-Enez kara yolu da 2018 yılı içerisinde ek ödenecekten yapılacak. Bu kesin bilgi. Programa da girdi. 56 kilometre civarında olacak. Projeler bizim elimizde. İmar uygulamalarında uzun uğraşlardan sonra şu anda binanın kazı kısmına SİT kurulları, üstünü belediye olarak biz yapacağız. Bundan sonra yeni hizmet binasını kazandıracağız. Enez’in temelini attık. Düşündüklerimizin %50’sini yaptık. Ama Enez için yapılacak çok büyük işler var. 150-200 milyon TL’lik projemiz var. Bunun yanında doğal gaz yılsonunda veya 2019’da ilk kazma vurulacak. Yine TOKİ 2. etaba başlayacak. 2018 yılı içerisinde yapılacak işler bunlar. Gülen insanların olduğu bir Enez’in olması için durmadan çalıştık. Çalışmaya devam edeceğiz."

"DOĞALGAZ 2023'TE GELİYOR"

Bostancı, konuşmasının ardından toplantıya katılanların sorularına cevap verdi. "Doğalgaz ne zaman gelecek?" sorusuna cevap veren Bostancı, çalışmaların 2019 yılında başlayacağını ve Enez halkının 2023 yılında doğalgaz kullanmaya başlayacağını söyledi.

Biyolojik arıtma tesisinin ihalesinin ne zaman yapılacağı sorusuna cevap veren Bostancı: "2014 yılında geldiğimizde arıtma ve kanalizasyon projesinin 2019 yılı projesi olduğunu söylemiştik. Arıtmada deşarj işi için 12 milyon bir para imzaladık. Şu anda deşarj işi 16 milyon olmuş. Denize deşarj uygun bulunmadı. Bahsettiğiniz deşarjı yaparsak tehlike ile karşı karşıya kalacağımızı araştırdık. Biz bilgiyi ve bilimi iyi kullanacağız. Çok doğru olmadığını bu konuyu bilen biri olarak söylemek isterim." dedi.

Enez’e bir üniversite kurulması için çalışmada bulunup bulunulmadığının sorulması üzerine Bostancı: "İstanbul Üniversitesi 65’li yıllarda gelmiş. Zamanla katkısı olmuş. Sosyal açıdan katkıları var ama ekonomik açıdan katkıları yok. Trakya Üniversitesi uğraşıyor. Buraya Turizm Meslek Yüksekokulunu 2018-2019 yılında söz verdi. Rektörümüz buraya yapacağını söyledi." şeklinde konuştu.

"BELEDİYEDEN FESTİVAL İÇİN 22 BİN TL ÇIKTI"

"Makam aracınız ve banka hesaplarında haciz olduğu söylentisi var. 43 yeni araç aldınız kaçı hibe ve kaç para borçlandınız? Yıkılan dükkanlardan 4 yıldır 110 bin TL kira bedelinden mahrum kaldığı iddia ediliyor. Belediye hizmet binası için farklı bir arazi yok mu? Festivalde kaç para harcadınız? Bu bütçeyi başka yerlerde değerlendiremez miydiniz? Çöp yeri konusunda hala bir çalışma yapılmadı. Pazaryeri projesinin iptal edildiğini gördük. Nedeni nedir? İlbank’ta kredinizin kalmadığı söyleniyor. Bu iddialarla ilgili neler diyorsunuz?" sorularına cevap veren Bostancı: "Belediye meclisi karar almadan İlbank para vermez. 3 milyon TL para aldık İlbank’tan. Şu andaki İlbank’ta borcumuz 31 milyon TL. 4 sene içerisinde aldığımız para 3 milyon. 1 milyon 100 bin TL’si geri ödedik. Enez’in geleni gideni çok olur. 2013’te 680 bin TL yemek parası ödenmiş. Bir otelin sadece yemek parası 146 bin TL. Geçtiğimiz sene sadece 22 bin TL. 273 küsur bin TL zimmet çıktı. Avansla mazot almışlar. Mazot avansı sadece şoföre çıkar. Su işlerinde çalışana çıkmaz. Benim üzerime 4 senedir bir lira avans çıkmadı. Geçmişte böyle olmamış. Bu 3 milyon TL ile yaptığımız işler ortada. Bunun bile hesabını veriyorum. 2010 yılından 27 bin TL’lik çöp bidonu almışlar, ödememişler. Hacze vermişler. Polis dayattığında, araca el koymuş. 37 bin TL ödeme yaptık. Belediye bundan batmış. Yarattığımız artı değerler çalışan sayımızı arttırdı. Durup dururken işçi almadık. Festivalin bedeli ise 120 bin TL. Belediyeden festival için 22 bin TL çıktı. Kalanı sponsorlar tarafından karşılandı. Projede eksiklikler olması nedeniyle pazar yeri projesi iptal edildi. Projeyi değiştirdik." dedi. Edirne Jet Haber

Güncel Haberleri