Deprem Riski Olmayan İller ve Deprem Riski Olan İller Açıklandı! Uzman İsimler Duyurdu

Jeofizik mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, Türkiye'nin deprem bakımından en güvenli illerini açıkladı. Jeolog  Prof. Dr. Naci Görür de deprem riski olan kentleri duyurdu.Türkiye, 6 Şubat'ta kara bir güne uyandı. 04.17'de Kahramanmaraş'ın...

Jeofizik mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, Türkiye'nin deprem bakımından en güvenli illerini açıkladı. Jeolog  Prof. Dr. Naci Görür de deprem riski olan kentleri duyurdu.

Türkiye, 6 Şubat'ta kara bir güne uyandı. 04.17'de Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen ve sonrasında öğle saatlerinde Elbistan merkezli yaşanan 2 şiddetli deprem 10 ili yerle bir etti. Meydana gelen deprem; Kahramanmaraş, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerini vurdu.

Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve 10 ilde binlerce kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan deprem tüm Türkiye’yi yasa boğdu.

Tüm Türkiye ve dünya depremzedeler için seferber oldu. Ülkemizin dört bir yanında deprem yardım kampanyaları düzenlenirken dünyanın çeşitli yerlerinden de büyük destekler geldi. Öte yandan 10 ilde 3 ay süreyle OHAL ilan edildi.

Deprem Bölgesine İlişkin Alınan Kararlar

Depremden etkilenen 10 ili kapsayan OHAL tezkeresi dün TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Depremler bölgelerinde elektrik ve doğal gaz faturalarının tahsilatı ertelenirken, SGK prim borçlarına erteleme getirildi. Okullar ve üniversiteler deprem sebebi ile tüm Türkiye'de eğitim ve öğretime ara verdi. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, okulların 20 Şubat'a kadar tatil edildiğini duyurdu. YÖK tarafından yapılan açıklamada ise üniversitelerin açılmasının süresiz ertelendiği ifade edildi.

Deprem Bakımından En Güvenli İller

Depremden sonra uzmanlar tarafından da deprem ülkesi olan Türkiye'de beklenen depremlere ilişkin açıklamalar yapıldı ve deprem beklenen iller ve deprem açısından güvenli iller duyuruldu.

Prof. Dr. Ahmet Ercan, Kahramanmaraş'ta 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen çifte depremden sonra en çok merak edilen soruyu cevapladı.

Prof. Dr. Ahmet Ercan, depremler sonrası Türkiye'nin en güvenli kentlerini duyurdu.

Prof. Dr. Ercan, deprem bakımından Türkiye’nin en güvenli illerini Konya, Karaman, Artvin, Rize, Trabzon, Ordu, Giresun, Yozgat, Samsun, Sinop, Kastamonu, Bartın, Kırklareli, Kırıkkale, Kırşehir, Aksaray, Niğde, Mardin, Şırnak, Siirt, Batman, Ardahan, Mersin ve Antalya olarak açıkladı.

Deprem Riski Olan İller

Öte yandan, Jeolog ve Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür de deprem riski olan illeri açıkladı. Prof. Dr. Görür, fay hatlarına ilişkin yaptığı açıklamada riskli illere ilişkin “Marmara Denizi’nin güneyi, Çanakkale ve Bursa’nın dikkatli olması gerekiyor. Antalya ve Muğla bölgesindeki kıyı kesimleri dikkatli olmalı, Erzincan, Bingöl ve Karlıova arasındaki bölgede büyük bir deprem bekliyoruz. Hakkari’de de sıkıntı olabilir” şeklinde konuştu.

Güncel Haberleri