Deprem Sonrası Uyuz Riski! Uzmanlar Uyarıyor

Kahramanmaraş merkezli, 11 kenti vuran depremin faciaya dönüşmesinden sonra uzmanlar uyuz hastalığı konusunda uyarılarda bulundu.Türk Tabipler Birliği ( TBB) Halk Sağlığı Kolu Başkanı Doktor Gamze Varol tarafından...

Kahramanmaraş merkezli, 11 kenti vuran depremin faciaya dönüşmesinden sonra uzmanlar uyuz hastalığı konusunda uyarılarda bulundu.

Türk Tabipler Birliği ( TBB) Halk Sağlığı Kolu Başkanı Doktor Gamze Varol tarafından yapılan açıklamalar şu şekilde:

"Uyuz hastalığı son birkaç yılda, ülkemizde çok fazla gündemde olmaya başladı. Ama yaşadığımız afet dolayısıyla, uyuz hastalığının riskinin giderek artacağını öngörüyoruz. O yüzden bizler hekimler olarak, size birkaç konuda bilgi vermek istedik.

Uyuz aslında beslenme barınma koşulları, toplu yaşam alanları, hijyen su sanitasyon eksikliğiyle, insandan insana daha sık bulaşma olasılığı olan, aslında uyuz akarlarıyla insan vücuduna geçip burada insan derisinden beslenerek tüneller açarak insan vücudunda yaşayan duruma verilen isim. Bir hastalık aslında.

Elbette mümkün. Ama afet dönemlerinde tabi ki bu biraz zor oluyor. Bununla bağlantılı olarak biz özellikle toplu yaşanılan yerlerde, vücudun iç kısımları, kol iç kısımları, bacak iç kısımlarında gözüken kaşıntı özellikle gece artan kaşıntı kırmızılıklar döküntülerle karakterize belirtiler olduğunda ya da bu tür belirtileri olan kişilerle temas ettiğimizde en yakın sağlık kuruluşuna yurttaşlarımızın başvurmasını istiyoruz. Aslında bununla bağlantılı yapılacak çok şey var. Kıyafetlerimizle eğer uyuz kişisiyle temas ettiysek bir sağlık kuruluşuna başvurmamız ve bunun tedavisini yaptırmamız mümkün. Ama tedavi sadece hasta olan kişide değil, onun yakınlarında da yapılması gerektiği için uzun süreli ciddiyet ve sabır isteyen bir süreç oluyor. Bununla bağlantılı olarak da eğer uyuz tanısı aldıysak hekimlerin bize verdiği ilaçları düzenli kullanmalı ve öğütleri yerine getirmeliyiz."

Güncel Haberleri