Turizm, Ekonomi, Bilimsel Araştırma, Tanıtma Merkezi (TEBİAT) tarafından düzenlenen "Üretim Esaslı Ekonomiye Geçişte ve Çağdaş 'Sosyal Devlet' Uygulamalarında Yerel Yönetimlerden Merkezi Yönetime" konulu sempozyum, 18-21 Ekim tarihlerinde İzmir'de gerçekleştirildi. Sempozyumda Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 'Üretim Esaslı Ekonomiye Geçişte Belediyelerin Katkı Yapabileceği Alanlar, İmkanlar ve Merkezi Yönetimden Beklentiler' konusunda bir konuşma gerçekleştirdi.
Sempozyumda konuşma gerçekleştiren Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, yerel nüfusun yaşamını etkileyen politikaların, yöntemlerin ve araçların geliştirilmesi aşamalarında toplumsal cinsiyet bakış açısının dikkate alınması gerektiğini söyledi. Tüm dünyada kadınların işgücüne ve istihdama erkeklerden daha az katıldığını, daha az mülk sahibi olduğunu, benzer özelliklere sahip olsalar dahi erkeklerden yaklaşık yüzde 20 daha az kazanç elde ettiğini ve daha fazla kayıt dışı çalıştığını belirten Gürkan: "Oysa kadınların istihdama katılımı ülke ekonomisi üzerinde olumlu katkı yapmakta ve gayri safi milli hasılayı artırmaktadır. Ancak ekonomik hayata katılımlarının önündeki en önemli engellerden biri, geleneksel cinsiyet rollerinden kaynaklanan çocuk, yaşlı ve hasta bakım sorumluluğudur. Bu sorumluluğun yaygın bir kamusal hizmete dönüşmesi temel bir zorunluluktur." dedi.
Edirne Belediyesi olarak 6 yılda kadınları sosyal, ekonomik ve siyasal alanda desteklemek amacıyla birçok projeye imza attıklarını ve atmaya da devam edeceklerini söyleyen Gürkan: "Bu konuda Edirne; tüm Türkiye'ye, tüm dünyaya örnek olacak. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi; bir milletin yalnız erkeklerinin ilerlemesiyle o millet yükselemez. Çünkü eğer kadın aynı ölçüde ilerleme halinde olmazsa, erkeğin yükselmesi mümkün değildir. Dünyanın yarısını kadınlar, diğer yarısını da kadınların yetiştirdikleri erkekler oluşturur. Kadının elinin değmediği hiçbir şey güzel ve kusursuz olamaz. İşte biz bu bilinçle, kadınlarımızdan aldığımız güç ve destekle her zaman onların yanında olmaya, kadınlarımızla birlikte kentimizi geleceğe taşımaya devam ediyoruz. En büyük hedefimiz, en büyük temennimiz ise kadınlarımızın sosyal, siyasal ve iş yaşamında hak ettiği yere gelmesidir. Bundan dolayı Edirne Belediyesi olarak kadınlarımıza pozitif ayrımcılık uygulamaktayız. Kadınların sosyal ve ekonomik hayatta daha aktif olmalarını sağlamak, dezavantajlı kadınlara yol göstererek onları da yaşamın her alanına katabilmek ve kadının her meslek grubunda var olabileceğini göstermek adına şehrimizin farklı noktalarına Kadın Merkezleri kurduk. Hedefimiz 24 mahallemize 24 kadın merkezi açarak kadınlarımıza umut ışığı olmak." diye konuştu.
Edirne Belediyesi Kadın Merkezlerinde kadınların hem meslek edindiklerini hem de sosyalleştiklerini belirten Gürkan: "Bugüne kadar belediyemizin verdiği kurs, eğitim, sağlık ve hukuk alanında 50 bin 141 kadın, 25 bin 865 erkek olmak üzere toplam 76 bin 6 kişi hizmet aldı. Ayrıca Edirne Belediyesi; Birleşmiş Milletler Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi Ortak Programı kapsamında Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme Projesi'nde 11 pilot il arasına girip kadınlara yönelik gerçekleştirilen çalışmalarda en başarılı belediyelerden biri oldu." dedi.
Edirne Belediyesi bünyesinde meslek edindirme kursları verildiğini anlatan Gürkan: "Edirne'de dünya markalarına üretim yapan tekstil fabrikaları ve atölyelerinde ara eleman sıkıntısını gidermek için eğitim programı düzenledik. Belediye olarak 10 dikiş makinesi, 4 overlok makinesi ve 1 sanayi tipi ütü aldık. Şuan İşkur ile anlaşma yapılmaya çalışılmaktadır. Fabrikalarla protokol imzalanması ve ara elemanı Edirne Belediyesinden almaları için görüşmeler yapılmaktadır. Kursiyerler üçer aylık kurs görecekler, sertifikalarını alacaklar. Kadınlarımızı her alanda desteklemeye; onlarla omuz omuza, yürek yüreğe geleceğe yürümeye devam edeceğiz." diye konuştu.