Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Türklerin Ermenilere karşı soykırım yaptığı iddialarını karar haline getiren Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi ile Fransız Parlamentosuna; Edirne Belediyesi binasında asılı duran 1902 yılı belediye meclisini resmeden yağlı boya tabloyu örnek göstererek cevap verdi. Gürkan, Amerika ve Fransa'da bu kararı alanları Edirne'ye bu tabloyu görmeye davet etti.
Edirne Belediye Meclisi Kasım Ayı Olağan Toplantısı, Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın başkanlığında gerçekleştirildi. Meclise bir önerge sunan Başkan Gürkan, tüm meclis üyelerinin bu önergeye katılacağını belirterek: "Biliyorsunuz Türkiye'nin ulusal birliğini, bütünlüğünü ve vatanını korumak adına teröre karşı Türkiye'nin dışında Suriye'nin kuzeydoğusunda yürüttüğü Barış Pınarı Harekatı ile ilgili uluslararası camia, başka bir ifade ile emperyalist devletler Türkiye'nin harekat kararından sonra Türkiye'nin aleyhine üst üste bugüne kadar emsali görülmemiş bir şekilde kendi parlamentolarında ya da kendi meclislerinde kararlar almaktalar." diyerek söze başladı.
Bu kararlardan birinin 1915 yılında Türkiye'nin bir bölgesinde gerçekleşen ve sözde Ermeni soykırımı ile alınan karar olduğunu belirten Gürkan: "Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi tarihi yazmaya kalkarak, burada Türklerin Ermenilere karşı bir sözde soykırım yaptığı iddialarını karar haline getirmiştir. Hepimizin yüzyıllardır söylediği gibi tarih yazmak tarihçilerin işidir; parlamentoların, siyasilerin görevi değildir. Kaldı ki Türkiye Cumhuriyeti, Ermeniler ile ilgili olan olaylarla ilgili olarak bütün devlet arşivlerini her zaman açık tutmuş ve tarihçilerin her zaman gelip bunları inceleme önerisinde bulunmuştur." dedi.
Ne bugün ne de geçmişte Türk milletinin herhangi bir millete karşı bir soykırım girişiminde bulunmadığını belirten Belediye Başkanı Gürkan: "Yine Amerika Birleşik Devletleri Meclisi, Barış Pınarı Harekatı'nı gerekçe göstererek 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nda olduğu gibi Türkiye'ye karşı, Türkiye Cumhuriyetine karşı bir dizi yaptırımlar kararını da onaylamıştır. Bunların hepsinin Türkiye Cumhuriyetinin bölünmez bütünlüğü ve birliği aleyhine davranışlar olduğunu biliyoruz. Bunun ardından Fransız Parlamentosu, sözde Ermeni soykırımını bir kanun tasarısı haline getirerek kabul etmiştir. Bu hem devletimiz hem milletimiz tarafından kabul edilemez. Edirne Belediyesi 152 yıllık bir belediyedir. Edirne, Osmanlı İmparatorluğuna 92 yıl başkentlik yapmış bir şehirdir. Belediye Meclis Salonumuzda asılı olan bir tablo, 1902 yılı belediye başkanı ve 12 belediye meclis üyesini resmediyor. Amerika ve Fransa'da bu kararı alanları Edirne'ye bu tabloyu görmeye davet ediyorum. 1902 yılında Edirne'de 12 belediye meclis üyesi bulunmaktadır. Bu üyelerin 6'sı Türk ve Müslüman, biri İtalyan, biri Bulgar, biri Romen, biri Yunan, biri Ermeni ve biri de Yahudi'dir. 1902 yılında dünyanın hiçbir ülkesinde demokrasi kurumu yerleşmemişken; Fransa ve Amerika'ya sözde Ermeni soykırımı ile ilgili iddialara yönelik verilecek en güzel cevap sanırım bu tablodur. Bu vesile ile Türk milletinin bölünmez bütünlüğü ve Türkiye Cumhuriyetinin bağımsızlığı adına birazdan okuyacağımız öneriyi sizlerin oylarına takdim edeceğim." diyerek, 30 Ekim 2019 tarihinde TBMM'de dört partinin de ortak önergesiyle alınan kararın Edirne Belediye Meclis Kararı olarak da alınmasını istedi ve önerge metnini belediye meclis üyelerine okudu.
Tüm belediye meclis üyeleri tarafından kabul edilen önerge metni şöyle:
“ABD Temsilciler Meclisi’nin ve Fransa Parlamentosu’nun bir kısım çevrelerin sözde Ermeni soykırım iddiaları bağlamında gündeme getirdiği tezleri sahiplenmesini, akıl ve vicdan sahibi üyelerin itirazına rağmen bir karara dönüştürmesini Edirne Belediye Meclisi olarak esefle kınıyor ve reddediyoruz. Daha önceki yıllarda da benzeri girişimler olmuş, Temsilciler Meclisindeki oylamalara bu şekilde düşmanca yansımamıştı. Geçen süre içinde değişen, tarihin belgeleri değil, bugünün küçük çıkar hesaplarında boğulmuş utanç verici bir siyasi zihniyettir.
Alınan kara açıkça, tarihi gerçeklerin karartılması girişimidir. Türkiye her zaman bu tür iddialar karşısında arşivlerin açılmasını savunmuş, görevin tarihçilerde olduğunu belirtmiş, siyaseti soysuzlaştıran girişimlerin anlamsızlığını, kin ve nefret doğurucu potansiyalini vurgulamıştır.
Ne yazık ki Meclisler bu kararları ile aynı zamanda, ‘’kölelik karşıtı, insan hakları bildirgeleri’’ çizgisinde değil, aksine köleci, sömürgeci, çıkarcı, emperyal siyaset istikametindeki mirasa bir katkıda daha bulunmuştur. Türkiye’yi, her bir satırı ahlak, akıl ve tarihi bilgiler ışığında suç olan satırlarla yargılamayı cüret eden bu tavrın kaynağı hiç şüphesiz sadece kirli vicdan yüklüdür. Ayrıca Edirne Belediye Meclisi tarihi olaylarla ve iddialarla alakalı kararlar almanın parlamentoların işi olmadığına ilkesel olarak inanmaktadır.
Öte yandan Türkiye ye yaptırım uygulanması tehdidiyle alınan Meclislerin bu kararlarını nezdimizdeki anlamı sadece şantaj girişimidir. Türkiye hiçbir zaman şantaja boyun eğmemiştir, bu kararları tek vücut olarak şiddetle reddettiğimizi ilgili siyasetin sahiplerine bildiririz.
ABD ve Fransa ile Türkiye arasındaki uzun yıllara dayalı stratejik müttefikliğin, dostluğun, teröre karşı işbirliğinin kimi siyasetçiler eliyle sistematik bi şekilde tahrip ve yok edilme girişimlerine karşı Türkiye olarak artık bıçağın kemiğe dayandığını kuvvetle ifade ediyor, iki ülke arasındaki dostluğa katkı sunmak bir yana düşmanlığı körükleyecek bu türden kararları ucuz çıkar hesapları ile alan zihniyeti ve siyaseti şiddetle kınıyor yok hükmünde sayıyoruz.”