Edirne Belediyesi, TMMOB Mimarlar Odası Edirne Temsilciliği ve Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ile birlikte 'Engelsizlik' temalı atölye çalışmasına katılan öğrenciler Selimiye Camii, Eski Cami ve Üç Şerefeli Cami arasında kalan ve 'Altın üçgen' olarak adlandırılan bölgede gerçekleştirdikleri çalışmayı tamamladı.
'Engelsizlik' temalı atölye çalışmasının sonuç toplantısı ise Mimarlar Odası Edirne Temsilciliği binasında gerçekleştirildi. Toplantıya Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Başkan Yardımcısı Selçuk Çakır, Mimarlar Odası Edirne Temsilciliği Başkanı M. Emin Parlakçı ile Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü ve Peyzaj Bölümü öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Ailesinde engelli bir birey olan bir vatandaş olarak engelliliğin nasıl zorluklar içerdiği çok iyi bildiğini belirten Gürkan: "Tüm kentlerin, tüm yerleşimlerin engelsiz olmasını arzu ediyoruz. Bu, sadece engelli olan bireyler için değil, engeli bulunmayan bireyler içinde geçerli. Edirne'de bir mesafe aldık. Belki bu aldığımız mesafe almamız gerekenin binde biri. Bir tarafıyla baktığımızda alınan mesafe çok da önemli değil. Ama dünya ölçeğinde baktığımızda ciddi bir alan kazandığımızı söyleyebilirim. Bu kazancımızın en önemlisi paradigma değişikliği. Bu aslında kaldırımı, yolları yapmaktan daha da önemli. Edirne’de yediden yetmişe; engelli engelsiz genel anlamda bir felsefe değişikliği oldu. En büyük kazanç budur." diye konuştu.
3 Aralık’ta Engelsiz Yaşam Merkezini hizmete kazandırdıklarını belirten Gürkan: "Edirne, bir gün, engelli veya engelsiz tüm yurttaşların her etkinliğe katılabileceği bir şehir olacak. Edirne o zaman Edirne olacak." dedi.
'Altın üçgen'in önemine değinen Gürkan, Osmanlı Döneminden beri kullanılan bu alanı tekrar canlandırmak istediklerini söyledi. Bu konudaki fikirleri tartışmaya açtıklarını belirten Gürkan, Selimiye Meydan Projesi ile birlikte bu alanda yayalaşma ve sadeleşme ile orijinalliğe geri dönmek istediklerini söyledi.
Mimarlar Odası Edirne Temsilciliği Başkanı M. Emin Parlakçı: "Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'a 'Engelsizlik' mücadelesi için teşekkür ediyoruz. Toplumda engelli diye tanımlanmasını doğru bulmuyorum. Ama fiziksel mekanlarda engeller var. Bu engelleri ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Atölye çalışmasına Dicle Üniversitesi Mimarlık Fakültesinde, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Bölümü ve Trakya Üniversitesinde toplam 11 öğrenci katıldı." ifadelerine yer verdi.
Parlakçı, altın üçgenin araç trafiğine kapatılarak; yayaların kullanımına sunulması fikrini desteklediklerini anlattı.
Öğrenciler daha sonra atölye çalışması sırasında elde ettikleri sonuçları katılımcılarla paylaştı. Toplantı katılım belgelerinin takdim edilmesiyle son buldu. EJH