Interreg-IPA Bulgaristan - Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında Edirne'de gerçekleştirilen çalıştayda konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, sınır şehri olmanın dezavantajının son yıllarda avantaja dönüştüğünü söyledi.
Bir sınır şehri olan Edirne'nin komşularıyla iyi ilişkiler geliştirmek istediğini ve bunun için de çaba gösterdiğini anlatan Gürkan: "Bizde bir atasözü var; 'Komşu komşunun külüne muhtaçtır'. İyi geçinmeyi, komşular arasında birbiriyle alışverişi, dayanışmayı temsil eder. 15-20 yıl önce komünizmden yeni çıkan Bulgaristan'ın ekonomisi bugünkü kadar iyi değildi, o zamanlar Edirneliler başta olmak üzere Türkler Bulgaristan'a giderek oradan alışveriş yapar, Bulgar ekonomisini desteklemeye çabalardı. Bu; özellikle orta ve küçük esnaf bazında kısmen başarılı oluyordu. Bugün geldiğimiz noktada ülkemizde çeşitli nedenlerden dolayı bir ekonomik kriz var. Şimdi bakıyorum; bizim 15-20 yıl önce Bulgar ekonomisine verdiğimiz destek, Bulgar dostlarımız tarafından Türk ekonomisine veriliyor. Bu, kişisel çıkarlardan dolayı olabilir ama burada gerçekleşen amaç hepsinden daha önemli. 2019 yılının ilk 5 ayında Bulgaristan'dan şehrimize gelen ziyaretçi sayısı 920 bin. Bu çok ciddi ve bizi mutlu eden bir rakam." diye konuştu.
Gürkan: "Türkiye'de son günlerde yaşanan ekonomik krizden etkilenmeyen iki il var: Edirne ve Van. İkisi de sınır şehri. Aslında sınır şehirlerinin birtakım dezavantajları vardır ama AB perspektifi ile Bulgar ve Türk halklarının iyi niyetleriyle, dostluk ve komşuluk, bakış açıları ve bu projeler kapsamında bu sınır şehri olmanın dezavantajı son yıllarda avantaja dönüştü. Sınır Ötesi İşbirliği Projeleri kapsamında 4 projeden yaklaşık 1 milyon euro hibe aldık." dedi.
"DAHA BÜYÜK HEDEFLER VE PROJELER BEKLİYORUZ"
IPA kapsamında gerçekleştirilen projelerin yeterli olmadığına dikkat çeken Gürkan, özellikle sınır kentlerin daha büyük, daha geniş kapsamlı ve detaylı projelerin açılmasını beklediklerini ifade ederek: "2018 yılı Turizm Bakanlığı verilerine baktığımızda Edirne; İstanbul ve Antalya'dan sonra en çok turist alan üçüncü şehir. 2018 yılında 5,5 milyon turist aldık. Tüm dünyada en çok turist çeken şehirler listesinde Edirne 68'inci sırada. Edirne Belediyesinin başvurabileceği projeler 500 - 600 bin euro ile sınırlı. Bu bizim için yeterli değil. Biz önümüze daha büyük projeler, daha büyük hedefler konulmasını bekliyoruz yöneticilerden." şeklinde konuştu.
BULGARİSTAN CUMHURİYETİ ANKARA BÜYÜKELÇİSİ NADEZHDA NEYNSKİ: "TÜRKİYE İLE BULGARİSTAN ARASINDA GELİŞEN İLİŞKİLERDEN ÇOK MEMNUNUM"
Bulgaristan Ankara Büyükelçisi Nadezhda Neynski de çalıştayda yaptığı konuşmada Türkiye ile Bulgaristan arasında gelişen ilişkilerden çok memnun olduğunu belirterek Interreg programı sayesinde doğanın korunması, sürdürülebilir turizm ve kültürel hazinenin korunması konusunda önemli adımlar atıldığını söyledi. Türkiye'nin özellikle mülteci, terörle mücadele ve içişlerine müdahil olmama konusunda Bulgaristan'ın önemli bir müttefiki olduğunu söyleyen Neynski: "17 yıl önce Edirne'de Bulgaristan Dışişleri Bakanlığının görevlisi olarak görev yaptım. O dönemde Türk ve Yunan dışişleri temsilcileri ile görüşmeler yapmak için çok çaba sarf ettik ancak bu üç taraflı ilişki nadiren ve belirli durumlarda gerçekleşirdi. Şu anda bu ilişkilerin gelenek hale gelmesi ve güçlenmesinden çok memnunum. Bulgaristan ve Türkiye arasındaki çift taraflı ilişkilerin artacağına ve güçleneceğine dair inancım yüksek." diye konuştu.