Havsa'da Pomak Yemekleri Tanıtıldı

Havsa Belediyesi ile Havsa Kadın Üreticiler Kooperatifi'nce Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri kapsamında köyün düğün salonunda gerçekleştirilen etkinlikte 20 çeşit çorba, yemek, börek ve tatlı yapıldı.Kadınlar tarafından...

Havsa Belediyesi ile Havsa Kadın Üreticiler Kooperatifi'nce Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri kapsamında köyün düğün salonunda gerçekleştirilen etkinlikte 20 çeşit çorba, yemek, börek ve tatlı yapıldı.

Kadınlar tarafından Pomak türküleri eşliğinde yapılan yemekler konuklara sunuldu.

Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, etkinlikte kadim şehir kentin önemli kültürel öğeleri ve değerleri olduğunu aktardı.

Türk milletinin sahip olduğu kültürü korumak ve yaşatmak için çalıştıklarını belirten Vali Kırbıyık, "Bu kültürel öğeler içerisinde en önemli unsurlardan biri de mutfak, gastronomi. Türk mutfağı denilince dünyada müstesna bir yere sahip olduğunu hemen altını çizerek belirtmek gerekiyor. İnanılmaz geniş bir yelpaze içerisinde hakikatten çok farklı bir mutfak zenginliğine sahip olduğunu hepimiz biliyoruz." dedi.

Tencereden Seyredilen Coğrafya

Edirne Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk ise yemek sanatının "tencereden seyredilen coğrafya" olduğunu belirtti.

Havsa Belediye Başkanı Aydın Balkan da bugün Pomak kültürünün zenginliğini, yemek kültürünü gelecek kuşaklara tanıttıklarını belirtti.

Bazı kültürlerin unutulmaya başladığını belirten Balkan, "Unutulmaya yüz tutmuş bu zengin kültürümüzü şimdi hemşerilerimize, vatandaşlarımıza tekrar hatırlatmak, bu zengin kültürü devam ettirmek için elimizden geleni yapıyoruz." şeklinde konuştu.

Trakya Üniversitesi'nde Pomak yemekleri üzerine doktora çalışması yapan köy sakinlerinden Meryem Pelin de yeşil bakla çorbası, börülce yemeği, nohut ekmeği gibi 20 çeşit yemek yapıldığını kaydetti.

Köy sakinlerinden Havva Sevimler, kayınvalidesinden öğrendiği tikvenik böreğini (fırında pişirilmiş tatlı börek) yaptığını belirtti.

Tikvenik böreğini gelecek kuşaklara tanıtmak istediğini kaydeden Sevimler, "Pomak yemekleri çok lezzetli. Gençlerimiz bu lezzetleri unuttu. Şimdi bu kültürümüzü tazelemeye çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

Konuşmalardan sonra Vali Kırbıyık ve eşi Dilek Kırbıyık yemeklerin sergilendiği alanı gezip, kadınlardan bilgi aldı.

Sonrasında hazırlanan yemekler ikram edildi.

Güncel Haberleri