İstanbul'da Ücretsiz Hızlı Tarama Testi Yapılıyor!

İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Özlem Tut, taramadan sonra basın mensuplarına açıklama yaptı ve 6 katlı ve 12 daireden oluşan apartmanda "hızlı bina taramasını" yaptıklarını ifade etti....

İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Özlem Tut, taramadan sonra basın mensuplarına açıklama yaptı ve 6 katlı ve 12 daireden oluşan apartmanda "hızlı bina taramasını" yaptıklarını ifade etti. Hızlı tarama yöntemiyle bina incelemesinin 3 seneyi aşkın bir süredir devam ettiğini söyleyen Özlem Tut, "Biz bu süre içerisinde 107 bin binayı ziyaret edip inceleme izni istedik ancak bu zamana kadar 29 bin bina, inceleme için bizlere izin verdi. Bugün itibarıyla toplam 76 bin başvuru aldık. Bunların hepsine cevap vereceğiz" diye konuştu. Tut, depremlerden sonra vatandaşlarda hassasiyet oluştuğunu anlatarak şunları kaydetti: "Bu başvuruları başvuru sırasına göre değerlendirmeye alıp bütün binaları inceleyeceğiz. Ancak bu yöntem 10 kat üzeri binalar için uygulanamıyor, bu çalışma kapsamında değerlendirilemiyor, 2000 yılı sonrası yapılar başvuramıyordu. Bu noktada da çok fazlaca başvuru aldık. Bu hafta itibarıyla bu başvuruları da değerlendirmeye alacağız. Başvuru yapılabilir. Ancak bildiğiniz gibi 2000 yılı öncesi inşa edilmiş yapılar, bizim kırılgan yapı stokumuzu oluşturuyor. Bu yapıları önceliklendirerek bu başvuruları değerlendireceğiz. Kiracılarla ilgili de yoğunlukla talepler gelmekteydi. Sistemimizi buna göre güncelledik. Kiracıların da başvurularını alacağız." şeklinde konuştu.

Hızlı Bina Taraması Güvenilir Mi?

İstanbul'daki 318 binanın hızlı taraması sonucunda deprem yükü taşıma kapasitesi bulunmayan, durduğu yerde çökme ihtimali olan binalar olduğunun belirlendiğini ifade eden Tut, bu binaların kentsel dönüşüm süreçlerini hızlandırmak ve hızlıca tahliyelerini sağlamak için kira yardımını 4 bin 500 lira olarak belirlediklerini, bu binalarda bulunan hem maliklerin hem de kiracıların kira desteğinden faydalanabileceğini ifade etti. Şu an yapılan hızlı bina tarama yönteminin, 6306 sayılı yasa kapsamında riskli yapı ilan edilmeden bir önceki aşama olduğuna söyleyen Tut, eğer yapı risk grubunda binalar çıkarsa bu bilgilendirmeyi yaptıklarını kaydetti. Testin doğruluk oranı sorulan Tut, testin İstanbul Teknik Üniversitesi akademisyenlerince geliştirilen bilimsel bir yöntem olduğunu ve dünyanın birçok ülkesinde buna benzer uygulamalar yapıldığını dile getirdi. Tut, incelemelerin sonucuna göre, vatandaşların İBB iştiraki KİPTAŞ üzerinden de binanın yenilenmesi için gerekli başvuruları yapılabileceğini aktardı.

Güncel Haberleri