Korkutan İstanbul Depremi Uyarısı Geldi! Dr. Karadoğan Duyurdu

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra gözler Marmara bölgesinde beklenen depreme çevrildi. İstanbul'da 2000 yılı öncesinde inşa edilen birçok yapı yer alıyor. Bu yapıların bir kısmı ise Marmara Denizi'ne yakın ilçelerde...

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra gözler Marmara bölgesinde beklenen depreme çevrildi. İstanbul'da 2000 yılı öncesinde inşa edilen birçok yapı yer alıyor. Bu yapıların bir kısmı ise Marmara Denizi'ne yakın ilçelerde bulunuyor.

Uzman isimler, çoğu eski deprem yönetmeliğine göre yapılmış olan binaların, zayıf zemin yapısından dolayı olası bir depremde hasar görmemesi için mevcut deprem yönetmeliğine uygun şekilde hızla yenilenmesi gerektiği konusunda uyarı yapıyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Mühendisliği Geoteknik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ümit Karadoğan, İstanbul'un her zaman depremlerin yaşandığı bir şehir olduğunu dile getirdi.

İstanbul'da geçmişte yaşanan depremler sebebi ile ciddi yıkımların yaşandığını ifade eden Karadoğan, "İstanbul'da 200-250 yıllık periyotlarda büyük depremler oluyor. İstanbul'da son dönemlerde bir depremin yaşanacağı uzmanlar tarafından öngörülüyor" şeklinde konuştu.

Gözler İstanbul'a Çevrildi

Beklenen deprem sebebi ile tüm gözlerin İstanbul'a çevrildiğini ifade eden Karadoğan, "Bu nedenle İstanbul'un zemin yapısı gündeme geldi. İstanbul çok değişken bir zemin yapısına sahip, bölge bölge değişebiliyor. Avcılar, Küçükçekmece, Büyükçekmece alüvyon zeminlerden oluşuyor. Bu nedenle bu yerler sıkıntılı yerler. Anadolu Yakası'nda Maltepe ve Kartal'ın sahil tarafları zemin açısından sıkıntılı. Kuzeye gittikçe zemin daha çok kayalardan oluşuyor. Fatih'te, Eminönü bölgesi hariç zemin sağlam. Eminönü'nde dolgu zemin bulunuyor ama Ayasofya, Süleymaniye'nin olduğu bölüm kayalardan oluşuyor, buralarda zemin güçlü. Ama bir ilçeye tamamen iyi demek doğru değil. Her ilçenin zemin yapısına parsel parsel bakmak gerekiyor. Bir yerin zeminin iyi olması depreme hazırlıklı olma acısından yeterli değil." ifadelerine yer verdi.

Marmara Denizi'ne yakın ilçelerde toprak yapısının zayıf olduğunun altını çizen Karadoğan açıklamasına, "İstanbul'un Marmara'ya sınır olan yerleri alüvyon topraktan oluşuyor. Bu nedenle kıyı tarafları birinci derecede depremden etkilenecek yerler. Buradaki yapıların mevcut deprem yönetmeliğine uygun şekilde gözden geçirilmesi, güçlendirilmesi veya yeniden yapılması gerekiyor. Uygun zemin etüdü yapılarak doğru şekilde buraya konutları yapmamız lazım." sözleri ile devam etti.

Güncel Haberleri