Kredi, Faiz ve Limit Desteğinde Büyük Artış!

Kentsel Dönüşüm seferberliğini hızlandıracak önemli bir düzenleme yapıldı. Riskli konutunu ya da işyerini yenileyecek olan insanların kullandığı dönüşüm kredilerinde, faiz ve limit desteği arttırıldı. Bu yıl şubatta...

Kentsel Dönüşüm seferberliğini hızlandıracak önemli bir düzenleme yapıldı. Riskli konutunu ya da işyerini yenileyecek olan insanların kullandığı dönüşüm kredilerinde, faiz ve limit desteği arttırıldı. Bu yıl şubatta destekleri yükselten Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, inşaat maliyetlerinin artışı ve vatandaştan gelen talepleri değerlendirerek 2. hamleyi de yaptı.

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre yeni dönemde verilecek destekler şöyle:

Konut edinme ve yapım kredileri ile işyeri yapım kredisi 400 bin TL'den 600 bin TL'ye yükseltildi. İşyeri edinme kredisi de 250 bin TL'ye çıkarıldı.

Evini yıkmak yerine güçlendirmek isteyenler için ise güçlendirme kredisi 160 binden 240 bin TL'ye çıkarıldı.

Kredi limitlerinin dışında devletin verdiği faiz desteği de yükseltildi. Güçlendirme ve konut edinme ve yapım  kredilerinde faiz oranı 400 baz puandan 600 baz puana, işyeri yapım ve edinme kredileri ise 300 baz puandan 450 baz puana yükseltildi. Bakanlığın faiz desteği oranı güçlendirme ve konut kredilerine aylık 0.50 puan, işyeri kredilerine de aylık 0.38 puana çıkarıldı. Böylece vatandaş aylık yüzde 1.5 oranlı dönüşüm kredi kullanıldığında, bunun yüzde 0.50’sini bakanlık karşılayacak.

Faiz destekli konut kredileri için vade en uzun 10 yıl, işyeri kredilerinde ise 7 yıl şeklinde olacak. Kredi alanlar, ödemelerini eşit taksitli ödeyebildiği gibi 2 yıla kadar anapara ödemesiz dönem de sunulacak.

Dönüşüm Kredisi Şartları Nelerdir?

1- Önce işyeri ya da konut için risk tespiti yaptırılması gerekiyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetkilendirmiş olduğu denetim kuruluşlarına başvuru yaparak, binanızın durumunu öğrenmeniz gerekiyor.

2- Tespitin ardından bina riskli ise kentsel dönüşüm süreci başlıyor. Binaların yıktırılması için maliklere 60 günlük süre tanınıyor. Bu süre içerisinde riskli binaların yıktırılıp yıktırılmadığı kontrol edilecek, yıktırılmamış ise 30 günden az olmak üzere ek bir süre veriliyor. Ardından da doğalgaz, su ile elektrik ve yıkım gerçekleşmiş oluyor.

3- Söz konusu kredi desteğinden yararlanmak için binanın anlaşma ile tahliye edilmesi şartı gerekli.

4- Hak sahibi vatandaşların kentsel dönüşüm için bir müteahhit firma ile yapım ya da kat karşılığı inşaat sözleşmesi imzalaması gerekli.

5- Yeni yapım sürecine giren vatandaş bakanlıkla protokol imzalayan bankalara başvurarak kredi imkânına kavuşuyor. Fakat, hak sahipleri tarafından geri ödemesi yapılmayan krediler için faiz desteği ödemeleri durduruluyor.

Dönüşüm Kredisinden Yararlanmak İsteyenler Dikkat

Krediden konutlarını yeniden yapmak isteyen hak sahipleri, riskli yapılarda en az 1 yıl oturan kiracı ya da sınırlı ayni hak sahipleri, konutu riskli yapı olarak tespit edilen ve farklı bir konut almak isteyen malikler faydalanabilecek.

Dönüşüm Kredisi Destekleri Nelerdir?

Kredi ve faiz dışında verilen diğer destekler şöyle:

KİRA:  Kentsel dönüşüm kira yardımları da artmıştı. Riskli yapıda maliklere aylık, kiracılara defaten kira yardımı veriliyor. Şehirlere göre değişmekle beraber kira yardımı 1.000 lira ile 1.500 lira arasında farklılık gösteriyor. Yardım riskli yapıda 18 ay, riskli alanda 48 aya kadar sürüyor. Kiracılar da defaten 2 bin lira ile 3 bin lira arasında destek alıyor.

KDV: Vatandaş müteahhitle kat karşılığı anlaşma yapmadan konutu eğer kendi dönüştürürse yüzde 18 yerine yüzde 1 KDV ödüyor.

HARÇ: Riskli binalar yenilenirken damga vergisi, noter ve  tapu gibi harçlardan muafiyet sağlanıyor.

Güncel Haberleri